Wandelcoaching
Waarom wandelcoaching?
Misschien heb je het zelf wel eens ervaren dat je met een vol hoofd gaat wandelen in een bos of park en dat je na een tijdje meer ruimte ervaart. Of dat je gaat uitwaaien op het strand en oplossingen vindt voor problemen die zich leken te hebben vastgezet in je hoofd. Het zijn in de natuur heeft een positieve werking op ons welbevinden. Al wandelend aan jezelf en aan oplossingen voor problemen werken werkt.
Wandelcoaching heeft vele voordelen. Je zintuigen worden geprikkeld, je hoofd raakt eerder ‘leeg’, je bent alerter en komt meer bij je gevoel, waardoor je meer contact maakt met waar het werkelijk om gaat. Je oplossingen en acties kloppen meer met waar diep van binnen je verlangen naar uit gaat.
De fysieke beweging zorgt voor de interne, onbewuste stimulans om daadwerkelijk in actie te komen en een nieuwe, volgende stap te zetten.
11 voordelen van wandelcoaching
1. Je praat makkelijker met elkaar
Door te wandelen raak je gemakkelijker in gesprek. Het helpt om vrijer te praten als je niet tegenover elkaar zit, maar naast elkaar wandelt. Omdat we elkaar niet aan te kijken kunt je je gedachten beter de vrije loop laten. Waardoor het gemakkelijker is om met elkaar in gesprek te zijn.
2. Stiltes zijn bij wandelcoaching minder ongemakkelijk
Het laten vallen van een stilte is minder snel ongemakkelijk. Een stilte tijdens een gesprek kan bovendien juist positief zijn. Dit zijn momenten om hetgeen je hebt gezegd nog even te overdenken. Het kan je daardoor op nieuwe, misschien zelfs betere, gedachten brengen.
3. In de natuur zijn verlaagt stress
De natuur speelt een belangrijke rol binnen de wandelcoaching. De natuur heeft een ontspannende werking op ons brein. Je stress neemt in de natuur automatisch af. Alleen al naar natuur kijken helpt om negatieve gedachten en gevoelens beter te verwerken. Dat blijkt uit onderzoek van psycholoog Daphne Meuwese.
Onderzoek toont ook aan dat als mensen de natuur bezocht hebben, ze vaker positieve emoties laten zien en minder vaak negatieve emoties: ze zijn blijer en ervaren minder pijn, angst en depressieve gevoelens. Ook blijkt dat mensen die in een groene omgeving opgroeien minder kans hebben op psychische stoornissen zoals depressies en angsten.
4. Je krijgt beweging
Beweging heeft een positieve invloed op de coaching. Het stresshormoon cortisol verlaagt en hierdoor ontstaat er meer ontspanning. Daarnaast kan het zijn dat serotonine en endorfine toenemen door het bewegen. Dit zijn stofjes die een goed gevoel geven! Daarnaast komt niet alleen je lichaam in beweging, maar ook je gedachten en gevoelens.
5. Je kunt beter afstand nemen van situaties
Doordat je wandelt verander je je omgeving en kun je beter afstand nemen van situaties. Je bent er even helemaal uit. Hierdoor kun je patronen gemakkelijker inzien. Daarnaast helpt een wisselende omgeving om inzichten op te doen en deze ook beter vast te houden.
6. De coaching beklijft beter
Je kunt gesprekken maar ook adviezen van je coach beter onthouden doordat je omgeving steeds verandert. Je koppelt elementen uit het gesprek namelijk aan de plek waar je op dat moment liep. In een kamer waar je constant tegen dezelfde muren kijkt, is dit veel lastiger. Daarnaast ervaar je coaching meer met je hele lijf. Je voelt meer, je ziet meer en je ruikt meer en dat maakt ook dat je alles makkelijker kan onthouden.
7. Wandelcoaching geeft een voldaan gevoel
Na afloop van het gesprek heb je én aan je mentale welzijn gewerkt én ben je in de buitenlucht in beweging geweest. Dit geeft een voldaan gevoel.
8. Een boost voor je immuunsysteem
Uit onderzoek blijkt dat de effecten van de natuur een boost geven aan je immuunsysteem. Natuur zorgt voor rust en ontspanning en remt de aanmaak van stresshormoon cortisol. Ook vergroot contact met een natuurlijke omgeving de blootstelling aan macro- en microbiota, waaronder bacteriën en etherische stoffen, wat de menselijke microbiota verrijkt en daarmee immuunversterkend werkt. Ditzelfde geldt voor zogenaamde fytonciden die door bomen en planten worden uitgescheiden. Daarnaast maak je door buiten te zijn, zelfs met een kleine hoeveelheid zonlicht, vitamine D aan.
9. Een groene omgeving bevorderd ons concentratievermogen en werkgeheugen
Een ander aspect dat uit onderzoek naar voren komt is dat een groene omgeving ons concentratievermogen en werkgeheugen bevordert. Volgens Jolanda Maas, senior onderzoeker aan de Vrije Universiteit Amsterdam, waar ze de helende werking van de natuur onderzoekt, heeft natuur bepaalde kenmerken waardoor je aandachtssysteem tot rust kan komen: ”Natuur fascineert zonder dat je daarvoor moeite hoeft te doen, daardoor kan je aandachtssysteem herstellen en natuur geeft je het gevoel dat je helemaal weg bent uit je dagelijkse omgeving, waardoor er ook meer ruimte komt om nieuwe informatie op te kunnen nemen.”
10. Natuur triggert zingevende ervaringen
De natuur blijkt een belangrijke aanleiding of trigger te zijn voor zingevende ervaringen. Dit komt door de gunstige voorwaarden die natuurlijke omgevingen bieden voor zingevings- en verwerkingsprocessen en de ruimte die een verbeterde stemming door de natuur biedt voor herstel van hoop en perspectief. Daarbij werken natuurlijke elementen en plekken voor veel mensen als symbolen die verwijzen naar diepere overtuigingen en waarden. De natuur biedt ons ook een cyclisch verhaal in de vorm van de seizoenen die telkens terugkeren.
11. Wandelen is een echte probleemoplosser
"Wandelen is de grootste probleemoplosser die er bestaat", zegt hoogleraar experimenteel breinonderzoek aan Trinity College in Dublin in een artikel van het NRC.
O'Mara: "Ik prijs de dag waarop huisartsen het wandelen beschouwen als een medicijn, maar dan zonder bijwerkingen. Op de Shetlandeilanden gebeurt dat al: artsen schrijven strandwandelingen voor als preventieve behandeling voor lichamelijke en geestelijke aandoeningen. Vier keer per week op pad gaan, vijftien kilometer lopen: dat maakt ons zowel fysiek als mentaal gezonder. Vele duizenden weten dat al, en wandelen is populair.”
"Als wij in beweging zijn, is ons brein ook in beweging. We zijn cognitief mobiel. Ik noem dat mindwandering: we laten onze geest de vrije loop en juist daardoor zijn we in staat herinneringen, gedachten en gevoelens in een nieuwe context te plaatsen. Onderzoek met MRI-scanners en andere technische apparatuur toont aan dat wandelen onze cognitieve vermogens enorm doet toenemen. We zijn ons bewuster van onze omgeving, waardoor onze sensibiliteit verhoogd wordt. Ook willen we aldoor weten waar we ons bevinden, dat maakt ons alert [...] Lopen schenkt ons endorfine, een gevoel van welbevinden en geluk. Dat maakt ons weerbaarder tegen depressies en ouderdom."
O'Mara vervolgt: "Wij ontdekten dat een van de belangrijkste hersenonderdelen, de hippocampus, feitelijk een spier, sterker en krachtiger wordt naarmate we meer bewegen. Use it or lose it is onze gevleugelde uitspraak. Wanneer je spieren achteruitgaan, gaan ook je hersenen achteruit. Het beeld dat uit onderzoek naar voren komt is dat lopen onze hersenactiviteiten stimuleert. Alles wordt sneller, scherper, alerter: ons gehoor, gezichtsvermogen, reactiesnelheid, geheugen.”
Waarom is de natuur goed voor de mens?
De positieve effecten van de natuur voor onze gezondheid zijn dus overduidelijk. Maar hoe komt het eigenlijk dat de natuur goed is voor de mens, waarin vindt het zijn oorsprong?
Hier zijn verschillende verklaringen voor: Volgens de Stress Reduction Theory komt dat omdat we het grootste deel van onze ontstaansgeschiedenis voor onze overleving afhankelijk waren van de natuurlijke omgeving en haar hulpbronnen. Als je daar nu weer mee in aanraking komt dan heeft dat nog steeds een positieve invloed op je wezen. Een andere reden waarom we ons minder gestrest voelen in de natuur lijkt te maken te hebben met de herhalende patronen van bomen en andere structuren in de natuur. Fractalen, noemen we die terugkerende patronen. Die herhaling heeft een kalmerende werking op de geest. Het zou ook goed kunnen dat we positief reageren op natuurlijke omgevingen vanwege aangeleerde positieve associaties die we hebben met natuur. Omdat wij in onze vrije tijd vaak een natuurlijke omgeving opzoeken en daar geen moeilijke taken hoeven uit te voeren, associëren we natuur met ontspanning en daarom werkt natuur ontspannend.
Straatgroen en tuinen doen er ook toe
Als we het hebben over groen denken we vaak een bossen, heidevelden, de duinen, enz. Maar bij de positieve invloed van de natuur gaat het ook over straatgroen, tuinen en plantenwanden bijvoorbeeld. Een opvallende uitkomst van onderzoek is dat de dichtheid van straatbomen omgekeerd gerelateerd is aan het gebruik van anti-depressiva. Hoe meer bomen, hoe minder anti-depressiva.
In een onlangs verschenen WHO rapport over het belang van groene en blauwe ruimte voor het mentaal welzijn van stedelingen concludeerde ze dat parken, bossen, grasland en andere stedelijke groene ruimtes de mentale gezondheid kunnen verbeteren. Een belangrijke uitkomst is ook dat er niet één enkel soort groen is die het beste werkt voor iedereen, op ieder moment.
Binnen het mindfulness traject behandelen we de gevoelstoon, je leert je meer bewust te zijn wat voor jou goed voelt.
Wandelcoaching; Dé perfecte manier van persoonlijke begeleiding.
Mindfulness
ACT
Individuele Persoonlijke Coaching
In 2009 heb ik zelf een burn-out gehad. De terugkeer in mijn werk heeft onnodig veel moeite en energie gekost. Met mindfulness en ACT heb ik een aanpak gevonden die je je energie, je zelfvertrouwen en de regie in je leven op een effectieve manier terug geeft!
De vele opleidingen en trainingen die ik heb gevolgd ondersteunen een professionele aanpak. Ik weet coachingsvraagstukken effectief aan te pakken. Dat werkt het beste in een persoonlijk coachingstraject.
Wat anderen over mij zeggen
"Mijn ervaring met Hans kan ik het best als volgt omschrijven: Gestructureerd, betrouwbaar, een eerlijke aangever van richting die nodig is om te komen tot het doel. Goede balans in luisteren en nieuwsgierigheid houden.Hij durft te confronteren en gelijkertijd zacht te blijven. Hij let op wat er tussen de regels gezegd wordt waarmee hij vertrouwt op zijn intuïtie."
Suzan Borra
"Hans is prettig in de omgang en professioneel. Waar je het niet altijd helemaal helder hebt, precies daar kan hij je bij helpen. Ik heb hele goede ervaringen met Hans en genoeg aanbevelingen."
Hanneke
"Ik heb Hans leren kennen als een deskundige coach op het gebied van vitaliteit. Hans heeft aandacht voor details en motiveert je om het beste uit jezelf te halen."
Nelli Dvorko
"Hans heeft een goede balans gevonden tussen praktische tips en het veranderen van gedrag en mindset. Heel nuttig en bruikbaar."
Bas van der kruijf
"Een super aardige vent met het hart op de juiste plaats. Duidelijk een topper als het gaat om coaching bij stress en burn-out."
Reinoud Prins
Gun jezelf deze stap en investeer in jezelf
Veel gestelde vragen
Hier zit ik
Hans Schouten
Februariplein 3
1011 MT Amsterdam
Vragen? Ik help je graag. Vul het contactformulier in of bel mij op 06 - 44068818.