Stress Coaching & Counseling

Wat is stress?

Stress is een vorm van spanning die in het lichaam optreedt als er een grote hoeveelheid druk op ons gelegd wordt. Stress kan ontstaan in verscheidene situaties. Het meest opvallend is de acute stress die optreedt tijdens ingrijpende gebeurtenissen in iemands leven, zoals een sterfgeval, het verlies van een baan of beëindiging van een relatie. Zelfs een plezierige situatie kan stress oproepen, zoals de huwelijksdag of op vakantie gaan. Ook is er positieve stress als men zich geestelijk en lichamelijk voorbereidt op een wedstrijd, een bijzondere prestatie op het werk, enzovoort. Deze laatste vorm van stress wordt vaak vergeten maar speelt een belangrijke rol bij het leveren van prestaties.

 

Als stress niet in ons belang is en als een nare gebeurtenis wordt ervaren, spreken we van negatieve stress. Vaststaat dat vooral de negatieve stress een gevaar vormen voor onze gezondheid.

 

Gevolgen van stress

In een stressvolle periode zijn mensen zowel fysiek als mentaal kwetsbaar. (Chronische) lichamelijke klachten en symptomen van stress zijn onder andere: oorsuizen, verkoudheid, hoofdpijn, rugklachten, spierpijn en geheugenverlies.

 

Omgaan met stress

Niet zozeer stress zelf, maar vooral het op een verkeerde manier omgaan met stress kan schadelijk zijn. In beginsel is stress immers niet slecht, en kan het zelfs helpen bij presteren onder druk. Het aanleren van de juiste omgangstechnieken kan ervoor zorgen dat een burn-out wordt voorkomen.

Voor wie is stress coaching?

Stress coaching is voor iedereen die wil leren omgaan met stressklachten. Deze klachten kunnen werkgerelateerd zijn, maar ook deels door lastige privé-situaties ontstaan.

 

Maatregelen die bij stress coaching worden genomen

Bij het nemen van maatregelen om stress, gezondheidsschade en burn-out te verminderen kunnen we onderscheid maken tussen twee soorten maatregelen: preventie en interventie.

 

Preventie

Het voorkomen van gezondheidsschade door ervoor te zorgen dat de blootstelling aan stressverwekkende factoren binnen bepaalde grenzen blijft. Maatregelen betreffen het optimaliseren van de werkplek en het verhogen van de stresstolerantie.

 

Interventie

Het in een zo vroeg mogelijk stadium signaleren van beginnende problemen, stressreacties of gezondheidsschade. Hier kunnen adequate maatregelen voor worden genomen om verdere schade te voorkomen en de al bestaande schade zoveel mogelijk te herstellen. Maatregelen betreffen het reduceren van de werklast of mindfulnesstechnieken.

 

Met welke vragen kan ik terecht?

Met deze (en andere stressgerelateerde) vragen kun je bij mij terecht:

 

 • Welke handvatten kan ik gebruiken om stress te verminderen?
 • Wat helpt tegen stress?
 • Wat moet ik doen als ik ziek ben door stress?
 • Hoe kan ik stress eerder herkennen en hier actief iets mee doen?
 • Hoe kan ik herstellen van mijn burn-out?
 • Op welke manier kan ik leren met stress om te gaan?

Wat anderen over mij zeggen

"Mijn ervaring met Hans kan ik het best als volgt omschrijven: Gestructureerd, betrouwbaar, een eerlijke aangever van richting die nodig is om te komen tot het doel. Goede balans in luisteren en nieuwsgierigheid houden.Hij durft te confronteren en gelijkertijd zacht te blijven. Hij let op wat er tussen de regels gezegd wordt waarmee hij vertrouwt op zijn intuïtie."

Suzan Borra

Hans Schouten 5 sterren op Google recensies  (Google recensie)

"Hans is prettig in de omgang en professioneel. Waar je het niet altijd helemaal helder hebt, precies daar kan hij je bij helpen. Ik heb hele goede ervaringen met Hans en genoeg aanbevelingen."

Hanneke

"Ik heb Hans leren kennen als een deskundige coach op het gebied van vitaliteit. Hans heeft aandacht voor details en motiveert je om het beste uit jezelf te halen."

Nelli Dvorko

 (Google recensie)

"Hans heeft een goede balans gevonden tussen praktische tips en het veranderen van gedrag en mindset. Heel nuttig en bruikbaar."

Bas van der kruijf

Hans Schouten 5 sterren op Google recensies (Google recensie)

"Een super aardige vent met het hart op de juiste plaats. Duidelijk een topper als het gaat om coaching bij stress en burn-out."

Reinoud Prins

Hans Schouten 5 sterren   (Google recensie) 

Hoe ziet een coaching traject er uit?

 

Het kennismakingsgesprek

Ieder coachtraject wordt op maat gemaakt. Tijdens het kennismakingsgesprek stellen we samen jouw traject samen aan de hand van je vragen en behoeften.

 

Samen zullen het volgende inventariseren:

 • Welke doelen je wilt behalen en waarom
 • Wat je uit het coachtraject wilt halen (wanneer heeft het coachtraject naar jouw idee zijn doelen bereikt? Wat is je ideale situatie?)
 • Welke aanpak hier het beste bij past

 

Aan het eind van het gesprek stemmen we samen af of het klikt. Als dit zo is, kunt je beginnen aan je coachtraject.

 

Het coachtraject

Tijdens je coachtraject werk je aan je doelstellingen en competenties door middel van coachgesprekken, reflectie-oefeningen en opdrachten.

 

Samen gaan we:

 • een passend en realistisch plan van aanpak opstellen en in de praktijk brengen.
 • constant reflecteren op je eigen doel: ben je op de goede weg?
 • oefeningen bespreken waarmee je aan de slag gaat. Het slagen van een coachtraject is afhankelijk van je eigen motivatie en inzet.

 

Ik maak gebruik van technieken en methodieken zoals Motiverende Gespreksvoering, RET (Rationele Effectiviteits Training), Mindfulness, NLP (Neuro Linguistisch Programmeren), Oplossingsgericht Coachen en ACT (acceptance en commitment therapie).

 

Eindevaluatie

In het laatste gesprek zullen we reflecteren op het coachtraject en het proces. Zijn de doelen behaald? Hoe ver ben je en wat wil je nog aanpakken in de toekomst? Wanneer gewenst kun je een gratis follow-up gesprek inplannen na een bepaalde tijd, om nog eens samen te komen en te bespreken hoe het gaat.

 

Geen wachtlijsten of vragenlijstjes, maar direct starten met je herstel.

Individuele Persoonlijke Coaching

Ik heb zelf stress, een burn-out, paniekaanvallen en gezondheidsproblemen gehad. Mijn terugkeer in mijn werk heeft veel energie gekost. Ik heb gezocht naar manieren om dit effectiever aan te pakken. Na alle trainingen, opleidingen en coaching sessies weet ik inmiddels wat wél en wat níet werkt. Ik gebruik al mijn kennis en ervaring om jouw acute problemen direct aan te pakken. Dat werkt het beste individueel.

Hans Schouten Coach

Opbouw van Stress Coaching

Mijn gehele aanpak is er op gericht dat je snel weer terug in je kracht en energie komt.

 • We starten met een oriëntatiegesprek waarin we al meteen aan de slag gaan en je adviezen krijgt.
 • We beginnen met tien uur individuele coaching (starten kan al binnen één week).
 • Inzichtgevende oefeningen.
 • Diverse (geleide) ontspanningsoefeningen.

Gun jij jezelf de stap naar een effectieve aanpak van je burn-out?

Garantie, niet goed geld terug

Veel gestelde vragen

Hier zit ik

Hans Schouten
Februariplein 3
1011 MT Amsterdam

Vragen? Ik help je graag. Vul het contactformulier in of bel mij op 06 - 44068818.