Mindfulness bij stress en burn-out
Mindfulness wint steeds meer terrein. De waarde ervan voor onder andere de aanpak van stressgebonden klachten werd al in meerdere gerandomiseerde gecontroleerde studies aangetoond. De indicaties nemen nog steeds toe. Ook voor burn-out biedt mindfulness een krachtig antwoord.
Wat is mindfulness?
Mindfulness is een vaardigheidstraining in aandacht. Je leert met mindfulness in contact te komen met het hier en nu. Je observeert als het ware je eigen denkprocessen en gevoelens.
Hierdoor krijg je meer afstand van je gedachten en word je minder meegesleurd door alle gedachten die op een dag langskomen. Je krijgt meer innerlijke rust en komt minder in het drama van je gedachten en gevoelens. Je leert dus beter te voelen en wordt opmerkzaam voor wat er in jou speelt.
Wat betekent Mindfulness?
Mindfulness is trainen in aandacht. Meer focus, meer plezier, meer tijd, meer ruimte, meer mogelijkheden zien en meer in het nu.
Mindfulness is het open en bewust aanwezig zijn in het huidige moment. Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat mindfulness staat voor het helemaal wakker zijn en zonder (voor)oordeel kunnen waarnemen wat er in het hier-en-nu plaatsvindt.
Jon Kabat-Zinn onderscheidt 3 elementen in mindfulness:
1. Gerichte aandacht (bewust)
2. In het huidige moment
3. Zonder te oordelen (open, vriendelijk).
In een mindfulness training leer je hoe je in het hier en nu kunt zijn. Er zijn vele oefeningen en meditaties, zoals de bodyscan, ademruimte, zitmeditatie, enz. die je daarbij helpen. Dat maakt mindfulness toegankelijk. Je krijgt de oefeningen aangeboden en kunt na de training/coaching zelf kiezen wat je op dat moment fijn vindt. Je hoeft alleen maar te luisteren en de instructies te volgen. De mindfulness training/coaching is een goede combinatie van theorie en praktijk. Je leert waarom je bepaalde oefeningen doet en hoe. Zo wordt mindfulness een manier van leven en een onderdeel van je dagelijkse routine.
Mindfulness is 'het ons herinneren wat in het nu gebeurt'
Mindfulness is de Engelse vertaling van het begrip Sati. Het begrip Sati komt uit het Pali - een oude Aziatische taal waarin de oorspronkelijke geschriften van het boeddhisme zijn opgesteld.
Sati betekent het observeren of in figuurlijke zin, oog in oog staan met wat zich in het nu in of aan ons voordoet. Het impliceert tegenwoordigheid van geest.
Sati heeft als functie het niet vergeten wat nu plaatsvindt; de Amerikaanse psychiater/ meditatiebegeleider Mark Epstein beschrijft het dan ook als ‘het ons herinneren wat in het nu gebeurt’.
Kan iedereen mindfulness beoefenen?
Ja, iedereen kan mediteren en mindfulness beoefenen. Door veel met mindfulness te oefenen, leer je met je aandacht in het hier en nu te zijn. Mindfulness brengt je naar het hier en nu. Je denkt dan even niet aan het verleden of aan de toekomst. En als je dat wel doet, dan ga je zonder oordeel terug naar de oefening die je deed. Alleen het nu telt. Sommige mensen denken dat ze niet kunnen mediteren en beginnen daarom niet aan een mindfulness training. Echter, iedereen kan mediteren! Oefening baart kunst. Je leert dat het helemaal niet erg is als je afdwaalt met je gedachten. Het enige wat je hoeft te doen, is teruggaan naar de meditatie.
Voordelen van mindfulness
Jezelf trainen in mindfulness levert je een bewuster leven op met meer energie. Je slaapt beter. Je wordt rustiger, meer ontspannen en zelfbewust. Ook je concentratie wordt beter met het beoefenen van mindfulness. Mindfulness leert je om je mind te sturen in plaats van dat je mind jou stuurt. Je krijgt ruimte voor positiviteit en rust. Een overzicht van wetenschappelijk bewezen voordelen van meditatie vind je hier.
Wat is het doel van mindfulness?
Mindfulness heeft tot doel om het leven met al zijn gebreken volledig te beleven. Minfulness zorgt ervoor dat je het leven meer intens zult ervaren en dat je dat in het dagelijks leven in het contact met je omgeving doet. Een mindfulness training helpt je te leren voelen 'met voorbedachte rade'. Het is een aandachtstraining waarbij je op zoek gaat naar wat je denkt, voelt en ervaart op dát moment. En of het nou positief is of negatief wat je ervaart, dat doet er niet toe. En dat maakt ook dat je mindfulness kunt trainen, dat je er zonder oordeel naar leert kijken. En dat, als je al na 3 seconden aan de boodschappen denkt, dat dat oké is. En dat je dan gewoon weer teruggaat naar de oefening die je deed.

Mindfulness kan o.a. gebruikt worden als tool om om te gaan met stress of andere psychische klachten. Ook kun je mindfulness gebruiken om meer bewust en verbonden te leven. Mindfulness kun je toepassen op nagenoeg alles in je leven. Dan wordt mindfulness meer een levenswijze.
Mindfulness training/coaching bij stress en burn-out
Je leert in de training/coaching:
- Jouw automatische piloot te herkennen
- Omgaan met hindernissen
- Bewustzijn van de ademhaling
- Aanwezig blijven in het moment
- Toestaan, laten zijn, acceptatie
- Gedachten zijn geen feiten
- Hoe kan ik het beste voor mezelf zorgen?
- Met stressvolle situaties omgaan
Elke training/coaching sessie heeft een specifiek onderwerp/thema. De training/coaching bestaat uit acht bijeenkomsten verdeeld over acht weken. Elke week ga je doen en ervaren! Deze acht weken zijn voor veel mensen perfect om blijvende effecten te bewerkstelligen. Het grappige is dus dat je mindfulness echt kunt trainen. Het is weliswaar een praktische training, maar je krijgt genoeg handvatten en uitleg mee om ook een theoretische basis te hebben. Klik hier voor de 8 weekse 'Individuele Mindfulness Training & Coaching' en ontdek wat mindfulness voor jou kan doen.
Waar komt mindfulness vandaan?
Mindfulness wordt al meer dan 2000 jaar binnen de boeddhistische tradities onderwezen.
In 1979 is Jon Kabat-Zinn de 8-weekse Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) gaan aanbieden in een ziekenhuis in Massachusetts aan mensen met diverse lichamelijke en psychische klachten. In deze MBSR-training zijn veel boeddhistische oefeningen, waaronder meditatie, opgenomen zonder de religieuze context. Kabat-Zinn noemt het wel een boeddhisme zonder boeddhisme. Deze mindfulness training is dé originele mindfulness training die SeeTrue aanbiedt.
Rond 2000 heeft een aantal wetenschappers uit de cognitieve gedragstherapie deze 8-weekse training aangepast aan een specifieke doelgroep: Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT) voor mensen met terugkerende depressies. Deze training werd aangevuld met technieken uit de cognitieve gedragstherapie.
Mindfulness is in onderzoeksland inmiddels al een beetje mainstream geworden. Alleen al in 2018 zijn er meer dan 800 wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar mindfulness.
Inmiddels zijn er verschillende mindfulness programma's in omloop die aangepast zijn aan een bepaalde doelgroep. Dat worden Mindfulness Based Interventions (MBI) genoemd. Zo zijn er mindfulness cursussen voor mensen met depressiviteit, dementie, voor jongeren, voor bedrijven, voor mensen met paniekstoornissen, etc..
De belangrijkste onderdelen van een training
De belangrijkste onderdelen van een mindfulness training of cursus zijn:
- Oefeningen, exploratie en reflectie: aan de hand van diverse werkvormen oefen en onderzoek je hoe je mindfulness onderdeel van je dagelijks leven kunt maken.
- Begeleide aandachts- en concentratie-oefeningen.
- Bewegingsoefeningen.
- Zit- en loopmeditatie.
Nederlands Huisartsen Genootschap
Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) is van mening dat mindfulness kan worden ingezet ter reductie van stress bij mensen met overspanning en burn-out.
Het advies aan de huisartsen is dan ook om mindfulness onder de aandacht te brengen van mensen met overspanning en burn-out als methode om stressklachten te reduceren.
Bron: NHG
Gun jij jezelf ....
... meer afstand van je gedachten?
... meer concentratievermogen?
... dat je minder meegesleurd wordt door je gevoelens?
... meer innerlijke rust?
Hier zit ik
Hans Schouten
Februariplein 3
1011 MT Amsterdam
Vragen? Ik help je graag. Vul het contactformulier in of bel mij op 06 - 44068818.