Vroegtijdige aanpak van burn-out is belangrijk

Als een beginnende burn-out genegeerd, en niet op tijd tegengestuurd wordt, kunnen de uitputtingstoestanden tot chronische lichamelijke en psychische aandoeningen leiden. Langdurige werkonbekwaamheid is dan vaak het gevolg.

Het is dus zeer belangrijk dat symptomen van burn-out vroegtijdig herkend en erkend worden om er zo doeltreffend mogelijk iets tegen te kunnen doen. Hoe vroeger je gericht tegenstuurt, hoe meer je kans maakt om zonder blijvende gezondheidsschade uit de burn-outspiraal te kunnen klimmen.

Burn-out-Test

Vermoeid, somber, gespannen, rusteloos, concentratieproblemen, prikkelbaar? Het zijn maar enkele kenmerken die wijzen op een burn-out of dat je burn-out aan het raken bent. Met deze korte test krijg je een indicatie hoe ernstig je huidige situatie is.

De gegeven antwoorden en resultaten worden niet opgeslagen.

Een echte diagnose stelt een arts

Hoewel er geen officiële wetenschappelijke definitie is van een burn-out is een (huis)arts wel in staat om het beeld vrij makkelijk te herkennen. De Burn-out-Test op deze pagina (net als alle andere zelftests op internet) kun je als indicatie gebruiken, maar een echte diagnose zal door een (huis)arts gesteld moeten worden.

Hans Schouten VitaliteitsCoach

Ik ben Hans Schouten, specialist in burn-out en (zelf) leiderschap en tevens ervaringsdeskundige. Ik bied je deze Burn-out-Test graag aan.