Burn-out Coaching 

Roofbouw op het lichaam

Een burn-out doet zich voor na langdurige overbelasting waarbij je jezelf te lang te kort hebt gedaan. Deze overbelasting kan op de werkvloer plaatsvinden maar kan ook voortkomen uit een lastige privé situatie of ingrijpende gebeurtenis.

 

Het klachtenbeeld bij langdurige overbelasting noemen we ook wel roofbouw. Roofbouw is gedrag waarbij je je continu uitput en periodes van herstel voor het lichaam niet meer plaatsvinden. Hierdoor krijgen symptomen van stress een heftige lichamelijke uiting.

 

Algemene kenmerken bij burn-out

Mensen die lijden onder een burn-out zijn emotioneel uitgeput. Ervaren vervreemding van andere personen uit de omgeving en hebben het gevoel van verminderde persoonlijke bekwaamheid.

 

Klachtenbeeld bij burn-out

Er is vaak sprake van een typisch klachtenbeeld, dat voortkomt uit een combinatie van spanning, oververmoeidheid, en moeite hebben met beslissingen nemen. De klachten kunnen zich op verschillende manieren uiten. Er is altijd sprake van afnemende vitaliteit. Dit beïnvloedt vaak ook de omgang met anderen, functioneren op de werkvloer, financiële situatie, etc.

 

Stress en lichamelijke klachten

Als stress langdurig wordt ervaren, is er te weinig tijd voor herstel en wordt de belasting op het lichaam te groot door de constante opbouw van de hormonen cortisol en adrenaline. Vandaar dat deze vorm van overbelasting lichamelijke klachten met zich mee brengt.

 

Oorzaak burn-out

Een burn-out kan vanuit verschillende oorzaken ontstaan zoals bijvoorbeeld: een moeizame relatie, stress op de werkvloer, faalangst of perfectionisme. De oorzaak van een burn-out brengen we samen in kaart om zo herstel mogelijk te maken.

Coaching bij burn-out

Het coachingstraject helpt je om stap voor stap controle over je eigen leven terug te winnen, je vitaliteit te herstellen en/of te vergroten en het verkrijgen van een waardevol leven. Ook kan coaching je helpen met interventies door te voeren als je merkt dat je overspannen begint te raken maar niet weet hoe je de controle kan herpakken.

 

Met welke vragen kan ik terecht?

Je kunt onder andere met de volgende vragen bij mij terecht:

 • Hoe herken ik (symptomen van) een burn-out?
 • Waar moet ik beginnen met controle terug krijgen over mijn dagelijks functioneren?
 • Hoe bouw ik mijn vitaliteitsreserve weer op?
 • Hoe kan ik beter mijn grenzen stellen?
 • Hoe kan ik weer knopen doorhakken en beslissingen maken?
 • Hoe kan ik mijn competenties in kaart brengen en ontwikkelen?

 

Wat levert burn-out coaching op?

Als je een burn-out hebt is het erg moeilijk om keuzes te maken, geluk te ervaren of überhaupt de deur uit te komen. Onderzoek heeft aangetoond dat thuis blijven zitten met een burn-out averechts werkt.

 

Burn-out coaching geeft je handvatten om structureel grip terug te krijgen op je dagelijks leven, stress te verminderen en controle te herwinnen over je werk-privé balans. Iemand met een burn-out kan vaak moeilijk zelf zien wat de weg naar herstel is en is vaak niet meer zelfstandig in staat om op de rem te trappen om tijd te wijden aan herstel.

 

Coaching houd je deze spiegel voor zodat je voldoende herstel op kunt zoeken. Zo helpt coaching je weer om met een gevoel van controle de deur uit te gaan.

Wat anderen over mij zeggen

"Mijn ervaring met Hans kan ik het best als volgt omschrijven: Gestructureerd, betrouwbaar, een eerlijke aangever van richting die nodig is om te komen tot het doel. Goede balans in luisteren en nieuwsgierigheid houden.Hij durft te confronteren en gelijkertijd zacht te blijven. Hij let op wat er tussen de regels gezegd wordt waarmee hij vertrouwt op zijn intuïtie."

Suzan Borra

Hans Schouten 5 sterren op Google recensies  (Google recensie)

"Hans is prettig in de omgang en professioneel. Waar je het niet altijd helemaal helder hebt, precies daar kan hij je bij helpen. Ik heb hele goede ervaringen met Hans en genoeg aanbevelingen."

Hanneke

"Ik heb Hans leren kennen als een deskundige coach op het gebied van vitaliteit. Hans heeft aandacht voor details en motiveert je om het beste uit jezelf te halen."

Nelli Dvorko

 (Google recensie)

"Hans heeft een goede balans gevonden tussen praktische tips en het veranderen van gedrag en mindset. Heel nuttig en bruikbaar."

Bas van der kruijf

Hans Schouten 5 sterren op Google recensies (Google recensie)

"Een super aardige vent met het hart op de juiste plaats. Duidelijk een topper als het gaat om coaching bij stress en burn-out."

Reinoud Prins

Hans Schouten 5 sterren   (Google recensie) 

Hoe ziet een burn-out coachtraject er uit?

 

Het kennismakingsgesprek

Ieder coachtraject wordt op maat gemaakt. Tijdens het kennismakingsgesprek stellen we samen jouw traject samen aan de hand van je vragen en behoeften.

 

Samen zullen het volgende inventariseren:

 • Welke doelen je wilt behalen en waarom
 • Wat je uit het coachtraject wilt halen (wanneer heeft het coachtraject naar jouw idee zijn doelen bereikt? Wat is je ideale situatie?)
 • Welke aanpak hier het beste bij past

 

Aan het eind van het gesprek stemmen we samen af of het klikt. Als dit zo is, kunt je beginnen aan je coachtraject.

 

Het coachtraject

Burn-out coaching bestaat uit twee fasen: de eerste fase is gericht op herstel van je vitaliteit. De tweede is gericht op het verkrijgen van een waardevol leven m.b.v. ACT (Acceptance and Commitment Therapy)

Tijdens je coachtraject werk je aan je doelstellingen, competenties en waarden door middel van coachgesprekken, oefeningen en opdrachten.

 

Samen gaan we:

 • een passend en realistisch plan van aanpak opstellen en in de praktijk brengen.
 • constant reflecteren op je eigen doel: ben je op de goede weg?
 • oefeningen bespreken waarmee je aan de slag gaat. Het slagen van een coachtraject is afhankelijk van je eigen motivatie en inzet.

 

Naast ACT maak ik gebruik van technieken en methodieken zoals Motiverende Gespreksvoering, RET (Rationele Effectiviteits Training), Mindfulness, NLP (Neuro Linguistisch Programmeren) en Oplossingsgericht Coachen.

 

Eindevaluatie

In het laatste gesprek zullen we reflecteren op het coachtraject en het proces. Zijn de doelen behaald? Hoe ver ben je en wat wil je nog aanpakken in de toekomst? Wanneer gewenst kun je een gratis follow-up gesprek inplannen na een bepaalde tijd, om nog eens samen te komen en te bespreken hoe het gaat.

 

Geen wachtlijsten of vragenlijstjes, maar direct starten met je herstel.

Individuele Persoonlijke Coaching

In 2009 heb ik zelf een burn-out gehad. De terugkeer in mijn werk heeft onnodig veel moeite en energie gekost. Ik heb met ACT o.a. een effectieve aanpak gevonden die je je energie, je zelfvertrouwen en de regie in je leven terug geeft!

Na vele professionele opleidingen, trainingen en coaching sessies weet ik inmiddels exact wat wél en wat níet werkt. Ik gebruik al mijn kennis en ervaring om coachingsvraagstukken direct en effectief aan te pakken. Dat werkt het beste in een persoonlijk coachingstraject.

Hans Schouten Coach

Active aanpak van je burn-out

Natuurlijk ben je uitgeput, maar bij burn-out heeft het geen nut om lang te blijven rusten. Je zult, onder professionele begeleiding, actief aan je herstel moeten werken. Dat je hard kunt werken en een doorzetter bent heb je al bewezen. Nu gaat het er om dat je, op de juiste manier, al je energie steekt in je herstel.

 

Opbouw van Burn-out Coaching

Mijn gehele aanpak is er op gericht dat je snel weer terug in je kracht en energie komt.

 • We starten met een oriëntatiegesprek waarin we al meteen aan de slag gaan en je adviezen krijgt.
 • We beginnen met tien uur individuele coaching (starten kan al binnen één week).
 • Inzichtgevende oefeningen.
 • Diverse (geleide) ontspanningsoefeningen.

Gun jij jezelf de stap naar een effectieve aanpak van je burn-out?

Garantie, niet goed geld terug

Veel gestelde vragen

Hier zit ik

Hans Schouten
Februariplein 3
1011 MT Amsterdam

Vragen? Ik help je graag. Vul het contactformulier in of bel mij op 06 - 44068818.