Veranderingen zijn soms lastig, wat te doen met iemand die tegenwerkt? Hoe prettig zou het zijn als je die mensen zou kunnen beïnvloeden? Heel fijn toch.

 

Maar het zijn je collega’s, met ieder een eigen karakter die je in zijn waarde laat. Als je bij deze mensen een verandering in gedrag wil zien, moet je je eerst bewust zijn van je eigen gedrag en de effecten hiervan. Alleen door je eigen gedrag te veranderen, zal je invloed hebben op het gedrag van anderen.

 

Voor het beïnvloeden van gedrag is de Roos van Leary een handig model

 

De Roos van Leary gaat uit van twee dimensies

Invloed dimensie

Dit is de mate van invloed die je neemt in de interactie met ander.

Het ene uiterste is boven gedrag, waarbij je veel invloed uitoefent. Het andere uiterste is onder gedrag, waarbij je geen invloed uitoefent.

 

Samenwerkingsdimensie

Dit is de mate waarop je gericht bent op samenwerking met anderen.

Het ene uiterste hierin is samen gedrag, waarbij je gericht bent op samenwerken. Het andere uiterste is tegen gedrag, waarbij je niet gericht bent op samenwerken.

 

De Roos van Leary

 

8 Gedragingen binnen de Roos van Leary

Uit deze vier uitersten, Boven en Onder, Samen en Tegen, kun je 8 verschillende gedragingen herleiden: Leidend, Helpend, Meewerkend, Volgend, Teruggetrokken, Opstandig, Aanvallend en Concurrerend.

 

Concurrerend: “Je moet het op deze manier doen, want zo wil ik het.”

Aanvallend: “Dit komt allemaal door jou! Ik eis dat je je excuses aanbiedt.”

Opstandig: “Nee hoor, dat is niet zo. Als we het zo doen, gaat het helemaal mis. Denk je nou echt dat je op deze manier verder komt?”

Teruggetrokken: “Ik zal het doen zoals jij wilt. Ik weet van niets?!”

Volgend: “Hoe wil jij het doen? Wat vind jij ervan? Gaaf idee zeg.”

Meewerkend: “Hoe vind je het hier? Fijn dat je er bent, vertel eens…”

Helpend: “Dat vind ik een goed idee, ga zo door! Kan ik je nog ergens mee helpen? Zal ik het voor je doen?”

Leidend: “Ik stel voor dat we gaan beginnen. Ik zorg voor de middelen. Je kunt dat het beste op deze manier aanpakken. Ik heb nog een idee!”

 

Leer effectief gedrag zodat je weet wat te doen met iemand die tegenwerkt

Vaak lok je met je eigen gedrag, gedrag bij anderen uit. Samen gedrag roept samen gedrag op. Tegenwerkend gedrag roept tegenwerkend gedrag op. Boven gedrag roept onder gedrag op en onder gedrag roept boven gedrag op. Hoe de ander reageert hangt dus af van hoe jij je opstelt tegenover de ander.

 

Door je bewust te zijn van je eigen gedrag en het gedrag dat je hiermee uitlokt, kun je invloed uitoefenen op anderen. Je wilt uiteindelijk effectief gedrag creëren en dat je zo weet wat te doen met iemand die tegenwerkt.

 

Voor de optimale samenwerking hoor je samen in de vlakken Helpend en Meewerkend te zitten. Als jij je helpend zal opstellen, zal de ander meewerkend reageren. Of als jij je meewerkend opstelt, dan zal de ander helpend reageren. Door je altijd bewust te zijn van deze vlakken zal de samenwerking steeds beter verlopen. Je creëert hiermee een natuurlijk manier van de ander beïnvloeden.

 

Een paar praktijkvoorbeelden

Wat iemand kan zeggen, hoe je vanuit nature daarop zou reageren en hoe je zou moeten reageren om uiteindelijk goed te kunnen samenwerken en in het vlakken helpend/aanpassend te blijven.

 

Iemand reageert wantrouwig: “Oh nee hoor, ik heb nog niks gehoord. Zal het überhaupt wel werken? Ik ken geen resultaten? Gaat het wel goed op deze manier?”

Jouw reactie: “Ik eis dat je meewerkt op deze manier. We regels afgesproken en daar dien je je aan te houden. Kijk naar de concurrent, het is slecht om niet mee te gaan.”

Reactie vanuit samenwerken: “Vertel eens, hoe zou jij het graag willen zien? Oké, ik begrijp dat je dit niet helemaal ziet zitten, waar zie je tegenop? Goed dat je zo kritisch bent.”

 

De ander is opstandig: “Ik zie dat helemaal niet zitten. Denk je nou echt dat dat ons gaat helpen met effectief zijn. Het is toch alleen maar tijdverspilling? Het gaat helemaal de verkeerde kant op als we het zo gaan doen…”

Jouw reactie: “Ja logisch dat het niet effectief is als niet iedereen meewerkt. Ik vind het vervelend dat je de boel zo ophoudt! Werk eens mee!”

Reactie vanuit samenwerken: “Het klopt wat je zegt, op dit moment zijn de effecten nog niet duidelijk te zien en te meten. De resultaten zijn pas later te zien. Hoe zou jij dit aanpakken?”

 

De voorbeelden hierboven zijn misschien wat extreem, maar dit is wel hoe het model werkt. Het model staat natuurlijk niet helemaal vast. Af en toe is het nodig om je leidend op te stellen of om opstandig te zijn. Dit model is er om je bewust te maken van de reacties die je kunt verwachten. Door hier op de juiste manier mee om te gaan, heb je altijd een stapje voor op anderen.

 

Kanttekeningen bij de Roos van Leary

Het is niet zo dat je met één helpende opmerking altijd meteen in het samenwerkingsvlak zit. Het is soms ook een kwestie van volhouden, totdat de ander het gewenste gedrag gaat vertonen.