Wat je kunt doen voor iemand met een burn-out is het tonen van begrip, tact, geduld en praktische hulp. Het is wel belangrijk dat je eerst vraagt waar de ander behoefte aan heeft.

Hoewel burn-out steeds vaker voorkomt, hebben de meeste mensen er (gelukkig) geen ervaring mee. Als je er dan mee te maken krijgt in je omgeving kun je als snel met een mond vol tanden staan.

Je reageert dan soms wat onhandig en klungelig of je zegt de verkeerde dingen. Dit wordt ook wel handelingsverlegenheid genoemd. In deze situaties zou je kunnen denken ‘deze persoon moet naar een deskundige’, maar niets is minder waar. Ook jij kunt veel betekenen voor iemand met een burn-out.

 

Loop niet weg en maak tijd voor iemand met burn-out

De eerste stap is eenvoudig, loop er niet voor weg. Je kunt nog beter iets onhandigs zeggen, dan zwijgen of de persoon te ontwijken. Als tweede, maak er tijd voor. We hebben het vaak druk en een eerste reactie kan dan al snel zijn “O jee, hier heb ik geen tijd voor.”

Bedenk hoe waardevol het voor jezelf zou zijn als vrienden voor jou klaarstaan wanneer je zelf in een crisissituatie zou zitten.

 

Reddingsboei-afspraken

Geef aan wanneer je tijd voor de ander hebt. Door aan te geven wanneer je tijd voor de ander hebt creëer je reddingsboei-afspraken. De ander weet dan: dit kan ik over een paar dagen weer bespreken.

 

Afstemmen op de ander

Omgaan met iemand die een burn-out heeft vereist begrip en tact. Het kan ook zijn dat er behoefte is aan hand- en spandiensten, een luisterend oor of een wandeling in het bos.

 

Maar steeds is het van belang af te stemmen op wensen van de ander. Kijk dus niet door je eigen bril en reageer ook niet vanuit jezelf. Het is beter om te vragen: ‘Wat kan ik voor je doen?’

 

Burn-out kenmerken

Iemand met een burn-out heeft geen enkele reserve meer. Nauwelijks nog veerkracht. Alle energie is opgeraakt. Met lange en diepgaande gesprekken zal je de ander dan ook geen dienst bewijzen.

 

Overgevoelig voor prikkels

De meeste mensen met een burn-out zijn ook fysiek en mentaal overgevoelig voor prikkels van buitenaf, zoals geluiden en fel licht.

 

Ze voelen zich uitgeput en ellendig, willen niet veel praten en zeker niet naar een omgeving met veel prikkels, zoals een theater. Een goedbedoeld initiatief om leuken dingen te doen is dan ook af te raden. Mensen met een burn-out knappen op als ze tot rust kunnen komen.

 

Oeps, goed bedoelde adviezen

Goed bedoelde adviezen, preken of oordelen is al helemaal het laatste waarop ze zitten te wachten. Degene met de burn-out heeft het al zelf bedacht, maar is desondanks vastgelopen. Hierdoor voelen oplossingen en oordelen aan als kritiek.

 

Wat wel helpt? Vraag het!

Met een vraag als: “hoe kan ik je helpen?”, voel iemand met een burn-out zich veel meer gerespecteerd.

 

Ook hele praktische zaken als koken, het liefst niet één keer maar elke week op een vaste dag. Maar ook de keuken opruimen of wat administratie doen zijn passende activiteiten. Temeer omdat iemand met een burn-out vaak het overzicht helemaal kwijt is.

 

Samen naar de sauna of een wandeling zijn ook activiteiten die kunnen, zolang het maar rustig aan gaat.

 

Kleine stapjes tegelijk

Het is van groot belang dat het gaat om kleine stapjes. Met name in het beging moet de persoon veel rusten, een beetje bewegen en verder niets.

 

Loslaten, nogal een dingetje

Mensen met een burn-out vinden het heel lastig hun verantwoordelijkheden los te laten. Ze zijn al gauw bang dat alles in elkaar stort.

Je kunt ze helpen door te relativeren. Iets zeggen in de trant van “Iedereen is vervangbaar, accepteer maar dat je er even niet bent op je werk.”

 

Wanneer ga je weer aan het werk?

Herstellen van een burn-out duurt even. Maar te lang thuis blijven is niet bevorderlijk voor het herstel. Toch is het verstandig om als vriend(in)/partner/familie niet te vragen wanneer de ander weer denkt te gaan werken.

 

Een geweten dat te goed functioneert

Mensen met een burn-out behoren tot het slag mensen dat de lat hoog legt, te hard werkt en een geweten heeft dat te goed functioneert. Een vraag als “Wanneer ga je weer aan het werk?’ kan al snel als kritisch worden ervaren en vergroten hun schuldgevoel.

 

Samenvattend

Een goede vriend toont begrip en geduld. Bied daarnaast rust en praktische hulp. Maar neem ook weer niet te veel uit handen, want dan kan de ander zich een stumpert gaan voelen. Door het in evenwicht te houden blijft er een gelijkwaardige verhouding.

 

Lees verder: Omgaan met je partner die een burn-out heeft