Het nut van een persoonlijke visie

Als je terugkijkt op je leven, zijn dingen vaak heel anders gelopen dan je had gedacht. Maar hoe zou het voor je zijn als je dat van tevoren wel had geweten...

Als je een visie hebt, heb je een duidelijk beeld van wat je wilt dat er in de toekomst gaat gebeuren. Daar kun je op anticiperen. Of je persoonlijke toekomstvisie uitkomt, staat natuurlijk niet vast. Maar als je daar niet over nadenkt is de kans veel groter dat je leven niet gaat zoals je zou willen. Door over je toekomst na te denken kun je die immers beïnvloeden.

 

Ben jij op zoek naar wat je werkelijk belangrijk vind? Heb je het gevoel dat wat je nu doet niet inspirerend genoeg meer is? Met een persoonlijke visie werk je weer vanuit passie. Je weet wat je wilt en waarom je dat wilt. Dat geeft meer voldoening en een gelukkiger leven.

 

Wat is een persoonlijke visie?

Een persoonlijke visie is het bewustzijn van wat echt belangrijk voor je is, vertaald in een concreet beeld van wat je wilt bereiken. Een persoonlijke visie komt van binnenuit, je kunt je er met hart en ziel voor inzetten. Vanuit die visie kun je dan kijken naar je sterke en zwakke punten. Je weet wat je moet ontwikkelen om verder te komen.

 

Wat is een goede termijn?

Een goede termijn voor een persoonlijke visie is ongeveer vijf jaar. Vind je dat te lang voor je gevoel, neem dan een termijn waarbij jij je goed voelt. Bedenk ook dat een visie geen statisch document is, maar aan verandering onderhevig, daarover straks nog meer.

 

Hoe ontwikkel je een persoonlijke visie?

Je begint met door te bedenken wat echt belangrijk voor je is. Je moet de nodige zelfkennis opdoen. Levens- en werkervaring helpen je om die vraag voor jezelf te kunnen beantwoorden. Maar ook als je daar veel ervaring in hebt, is het niet altijd makkelijk. Als je je bijvoorbeeld veel en lang hebt aangepast aan wat je dacht dat anderen belangrijk vinden (en dat doen heel veel mensen) kan het lastig zijn om te bedenken: maar wat wil ik?

 

Of ontdekken door te ervaren

Ben je jong en heb je betrekkelijk weinig levens- en werkervaring of sta je op punt een carrière switch te maken, zal je moeten ontdekken door te ervaren. Je formuleert dan vaker een visie die veel meer lijkt op een hypothetische visie (een soort proefvisie). Belangrijk daarbij is dat je accepteert dat je visie soms moet worden aangepast. Waarvan je eerder dacht dat je het leuk en belangrijk vond, blijkt achteraf soms dat het niet of in mindere mate te zijn. Of je komt erachter dat er andere kanten aan zitten die toch niet bij je passen. Het is een leerproces waarbij je steeds helderder voor ogen krijgt wie je bent en wat je wilt bereiken.

 

Stappenplan voor je persoonlijke visie

 

 1. Neem een leeg vel papier en schrijf alle steekwoorden die bij je opkomen als je de volgende vragen voor jezelf beantwoord:

 

 • Wie inspireert jou of heeft je geïnspireerd? Welke eigenschappen heeft de persoon die jij waardeert?
 • Welke belangrijke gebeurtenissen hebben je leven beïnvloed? Welke lessen heb je hieruit geleerd?
 • Wat zijn belangrijke waarden voor je?
 • Wat zou je doen als niets onmogelijk is en je voldoende tijd en geld zou hebben?
 • Welke interesses heb je?
 • Wanneer ben je op je best, wanneer op je slechtst? Wat zou je bij jezelf willen ontwikkelen?
 • Wat waardeer je het meest in je leven (werk, familie, gezin, vrienden, gezondheid etc.)?

 

 1. Nu je alle informatie overziet, zie je misschien al een levensgebied dat er voor jou uitspringt. Bijvoorbeeld werk, persoonlijke ontwikkeling, sociale contacten, relatie/gezin, financiën of gezondheid.Op basis van deze informatie schrijf je een of meerdere concept(en) van jouw levensvisie, wat is echt belangrijk voor je. Maak je hierbij niet druk over een perfecte formulering.

 

 1. Leg het concept opzij en kijk na een paar dagen wat je er nog aan wilt veranderen.

 

 1. Schrijf dan de definitieve versie van jouw persoonlijke visie. Zorg voor een korte en bondige formulering. De essentie moet in één of enkele zinnen passen.

 

Tips

 • Blijf bij het beantwoorden van de vragen net zo lang 'waarom' of 'wat' vragen tot je op een punt komt dat je er echt iets bij voelt. Zo kom je tot jouw essentie!
 • Wees creatief in het stellen van vragen. Verzin er zelf een paar die je verder kunnen brengen.
 • Doe ook eens iets wat je nog nooit hebt gedaan. Ga naar een theatervoorstelling, loop eens een kerk binnen. Door met nieuwe situaties in aanraking te komen, stimuleer je jezelf in het denken over wat je leuk en belangrijk vindt.

 

 

Houd ‘iets’ je tegen bij het ontwikkelen van een persoonlijke visie?

Het kan zijn dat er iets is dat je tegen houdt om je persoonlijke visie te ontwikkelen. Welke gedachten komen er in je op als je hard op tegen jezelf zegt: ´Ik kan mijn leven precies zo inrichten als ik dat wil. Dat geldt zowel voor mijn werk, mijn relaties, als de wereld om mij heen.´

Geloof je het?

Wat zegt ´jouw innerlijke stem´?

 

Is dat bijvoorbeeld zoiets als:

´Ja, maar dat kan ik helemaal niet.´ (uiting van machteloosheid)

´Wat een onzin, zo werkt dat niet.´ (ontkennen van je eigen verantwoordelijkheid)

´Ik ben het niet waard, ik verdien dat niet.' (minderwaardigheids-gevoel)

 

Deze reacties zijn voorbeelden van ontwijkingsstrategieën. Ze houden je tegen bij wat je graag wilt doen en bereiken in je leven.

 

Houden ontwijkingsstrategieën je tegen bij wat je graag wilt doen en bereiken in je leven?

 

Omgaan met ontwijkingsstrategieën

 

 1. Gevoel van machteloosheid

Als je iets (nog) niet kunt wat je eigenlijk wel zou willen kunnen, zijn er twee dingen die je kunt doen. Je kunt ervan balen dat je het niet kan. Vervolgens leg je je daarbij neer.

Je kunt er ook voor kiezen het te leren. Dat betekent vaak niet dat je dat morgen meteen kunt. Als je de tijd neemt en weet waarvoor je het doet, kun je bijna alles leren. Zeker als het ook nog eens belangrijk voor je is.

 

 1. Gevoel van minderwaardigheid

Een andere reden die je tegen kan houden is het denken dat je het niet verdient. Het gevolg is dat je je gaat terugtrekken of een gemaakte arrogante houding gaat aannemen. Op die manier bescherm je je eigenwaarde tegen nieuwe vernederingen.

Door toe te geven dat je een minderwaardigheidscomplex hebt zet je de eerste stap om hiermee om te gaan. Stop ook met jezelf te vergelijken met anderen en geef jezelf geregeld een compliment.

 

 1. Ontkenning

Als je erkent dat je zelf veel invloed hebt op wat je bereikt hebt, betekent dat ook dat je zelf veroorzaakt hebt waar je nu bent. Dat is vaak lastig om te erkennen. Het liefst geven we anderen of de omstandigheden de schuld. Als je dit blijft doen, voorkom je dat je ooit het heft in eigen hand gaat nemen. Streef ernaar te blijven leren. En beter te worden in het behalen van resultaten die je belangrijk vindt.

 

Formuleer je persoonlijke visie SLIM

SLIM is een acroniem voor:

 • Specifiek
 • Levendig
 • Inspirerend
 • Meetbaar

Het voordeel van deze techniek is dat je zowel je analytisch vermogen als je creativiteit en verbeeldingskracht gebruikt. Met een duidelijke en aantrekkelijke visie is het veel makkelijker om er vol overgave voor te gaan.

 

Specifiek

Formuleer je visie voor een specifiek gebied van je leven. Als je bijvoorbeeld nadenkt over je carrière, beschrijf dan hoe je ideale werk er over vijf jaar uitziet. In wat voor omgeving zou je werken? Werk je alleen of in een team? Wat doe je iedere dag? Hoe zien je werkzaamheden eruit? Wat verdien je? Stel jezelf veel vragen en noteer daarbij zo veel mogelijk details. Details maken je visie concreet en hoe concreter je bent, hoe gemakkelijker het is om een route te bepalen.

 

Levendig

Het is ook belangrijk om je visie levendig te formuleren. Vorm daar een beeld bij en formuleer je visie in de tegenwoordige tijd. Beschrijf de plek waar je wilt komen zó dat het lijkt alsof je er al bent. Dus niet ‘over vijf jaar wil ik manager zijn’, maar ‘over vijf jaar ben ik manager’. Denk na over hoe je jezelf dan voelt. Gebruik je verbeeldingskracht! Hoe levendiger je het jezelf voorstelt, hoe enthousiaster je bent om je eigen visie te realiseren.

 

Inspirerend

Een inspirerende toekomstvisie is belangrijk genoeg om voor in beweging te komen. Als je alles wilt laten zoals het is, hoef je geen doelen te stellen. Daarom is het van belang dat de te ontwikkelen visie je inspireert. Dat het je uit je stoel trekt en je aanmoedigt om je comfortzone te verlaten. Denk na over wat je gaat loslaten, en wat je in plaats daarvan zult winnen. Een voorbeeld van een inspirerende visie is: ‘Wanneer ik leidinggevende ben, heb ik de angst dat ik er niet geschikt voor ben achter mij gelaten. Ik heb actie ondernomen in plaats van te denken dat ze kwaliteit vanzelf belonen. Iedereen, inclusief ikzelf, vindt het een logische stap, omdat ik mijzelf ontwikkeld heb via opleidingen en detacheringen binnen de organisatie’.

 

Meetbaar

‘Succesvol zijn’ willen we allemaal, maar het is geen meetbaar doel. Kies een referentiepunt dat anderen ook duidelijk kunnen zien. Alleen als je een concreet meetbare visie ontwikkelt, is het duidelijk waar je staat. En wat je nog moet doen om de visie te bereiken. Zeg bijvoorbeeld dat je visie is bereikt als je in de komende vijf jaar 100 nieuwe opdrachten binnenhaalt. Dat klinkt heel anders dan: ik wil binnen vijf jaar meer opdrachten. Maak het meetbaar, want meten is weten.

 

Lees verder:

Je persoonlijke visie overtuigend uitdragen, 8 tips

 

Doordat je werkt aan iets wat je belangrijk vindt en het pad erheen structureert, ervaar je vaak flow.