Gekwetst? Teleurgesteld?

Omgaan met tegenslagen is een voorwaarde voor succesvol leiderschap

Iedereen krijgt in zijn leven te maken met tegenslagen, zowel privé als in professionele leven. Veel beroemdheden zoals Oprah Winfrey, J.K. Rowling en Bill Gates hebben tegenslagen gekend voordat ze succesvol werden.

 

Een 'groei-mindset' als oplossing

Hoe je omgaat met tegenslagen hangt voor een belangrijk deel af van je mindset. Je vermogen om veerkrachtig met mislukkingen om te gaan hangt af van de vraag of je een ‘vaste mindset’ hebt of een ‘op groei gerichte mindset’ oftewel een 'groei-mindset'.

 

Een vaste mindset betekend dat je een manier van denken hebt die er voor zorgt dat je je vaardigheden ziet als onveranderlijk. Falen wordt dan heel persoonlijk, omdat je denkt: ‘Ik ben niet goed genoeg, ik kan dit nooit leren.’

 

Met een groei-mindset lukt het om een mislukking te zien als onderdeel van een groeiproces. Falen is dan niet het einde van de wereld, maar een situatie waarvan je kunt leren. Zo kan een mislukking zelfs motiverend werken. Het goede nieuws is: een groei-mindset kun je jezelf aanleren.

 

In vijf stappen naar een groei-mindset

 

Stap 1: Ga voor de uitdaging

We vermijden uitdagingen vaak omdat we bang zijn om te falen. Dit kan een negatief zelfbeeld echter juist bevestigen en versterken. Ga op zoek naar uitdagingen die niet al te ingrijpend en niet al te moeilijk zijn. Slagen vergroot je zelfvertrouwen, terwijl falen bij een relatief kleine uitdaging je ook leert dat dit helemaal niet zo erg is.

 

Stap 2: Reflecteer positief op je ervaringen

Het bijhouden van je prestaties in een (dag)boek werkt motiverend. Zorgt er wel voor dat je niet alleen de negatieve ervaringen bijhoudt (waar wij als mensen vaak goed in zijn), maar besteed 70% aan positieve prestaties. Gebruik het als bewijs van je vaardigheden en als aanmoediging voor nieuwe uitdagingen.

 

Stap 3: Gebruik het woord ‘nog’

En dan niet in de zin van ‘ik heb nog niet op de e-mail geantwoord, maar als motivatie om te leren. Als je van ‘ik kan geen presentaties houden’ ‘ik kan nog niet presenteren’ maakt, houd je je opties voor de toekomst open en geef je jezelf de kans iets nieuws te leren.

 

Stap 4: Neem afstand

Door negatieve gebeurtenissen, zoals een project dat verkeerd afloopt, als buitenstaander te bekijken, kun je een deel van de teleurstelling wegnemen. Het is logisch om na een tegenslag teleurgesteld te zijn, maar denken ‘ik had het niet moeten proberen, ik ben zo stom’ is ongezond. Bekijk objectief de redenen voor de tegenslag en betrek deze niet op je persoonlijkheid. Onderzoek je eigen beslissingen en kijk ook naar externe factoren, waarop jij geen invloed had.

 

Stap 5: Vier ook de kleine dingen

Bij het ontwikkelen van een op groei gerichte is ook belangrijk om alle kleine stappen die je zet niet te vergeten. Het is heel gemakkelijk om gewend te raken aan de kleine prestaties die je dagelijks levert! Maar vergeet niet dat naarmate de kleine prestaties zich opstapelen, je steeds zelfverzekerder wordt en waardoor je ook grotere uitdagingen aan durft.

 

Leest tip:

Teleurstellingen verwerken dat doe je zo!