Zorg goed voor jezelf

Als je partner burn-out is doe je hem of haar een groot plezier als je om te beginnen goed voor jezelf zorgt. Want pas dan kun je ook goed voor de ander zorgen. Behandel jezelf daarom als de belangrijkste persoon in je leven en stimuleer je partner om in relatie tot zichzelf hetzelfde te doen.

Betrek de problemen van je partner niet op jezelf

Als je partner burn-out is, is hij of zij zichzelf niet. Betrek zijn of haar gedrag niet op jezelf en neem het niet persoonlijk. Hiermee zorg je voor stabiliteit en stapelen problemen zich niet verder op. Je vormt zo al een belangrijk deel van de oplossing.

Oordeel niet

Veroordeel je partner niet. Het is vaak goed bedoeld om te zeggen: ‘Je werkte veel te hard, ik heb je toch gewaarschuwd, je moet eens meer aan jezelf denken, of je moet eens leren om ‘nee’ te zeggen’. ‘Moeten’ is iets waar iedereen allergisch voor is. Dat geldt helemaal voor iemand met een burn-out. Bovendien geef je de boodschap dat je partner niet goed genoeg is, of heeft gefaald. Benoem liever waar hij of zij goed in is.

Doe leuke dingen die de zintuigen activeren

Stimuleer je partner om dingen te doen die hij of zij leuk vindt en waarbij de zintuigen worden geactiveerd. Zoals tuinieren, schilderen, koken, sporten.

Ga veel naar buiten en beweeg

Bewegen in de frisse buitenlucht maakt het hoofd leeg en zorgt voor de aanmaak van stofjes in de hersenen die je een goed gevoel geven. Bovendien zorgt het ervoor dat de energie weer gaat stromen. Moedig je partner daarom aan om iedere dag te gaan wandelen of fietsen. Of doe dit samen.

 

Lees verder: Wat je kunt doen voor iemand met een burn-out