Het lijkt wel dé ziekte van deze tijd: burn-out. Jong en oud heeft ermee te kampen. Nu iedereen na de vakantie weer aan het werk is, ligt burn-out weer op de loer. NRC behandelt in een serie verschillende aspecten van burn-out:

1. Wat is een burn-out, en wat is het niet?

2. Je geliefde heeft een burn-out, hoe help je?

3. Hoe kom je weer goed terug op het werk?

4. Waarom zijn er zoveel verschillende behandelingen?

 

Deel 1: Burn-out lijkt veel voor te komen, maar wat is het nu eigenlijk?

Wat is er wetenschappelijk bekend over de oorzaken van burn-out? En vijf andere vragen.

Soms lijkt het wel alsof er een epidemie van burn-out over ons land trekt. Is net de ene collega weer voorzichtig aan het werk, valt de volgende om. Vaak tot hun eigen verbazing. Want je hóórt wel veel over burn-out – het onderwerp staat in de bladen en er zijn vele boeken over volgeschreven – maar dat zijn vaak verhalen van mensen die over hun eigen ervaringen vertellen. Die mensen zagen het allemaal niet aankomen, anders hadden ze er wel iets aan gedaan, maar ineens konden ze niets meer.

Hun verhalen hebben doorgaans een klassieke spanningsboog: eerst is er succes en heel hard werken, dan komt de klap van de massieve vermoeidheid, waarna de hoofdpersoon met vallen en opstaan een nieuw, meestal beter evenwicht in het leven vindt, gericht op iets hogers dan geld of succes. Mooie verhalen zijn het.

Maar wat is een burn-out eigenlijk? Wat is er wetenschappelijk bekend over de oorzaken? En zitten we nu echt middenin een epidemie? In deze serie artikelen over burn-out beginnen we bij de basis: waar hebben we het over, als we het over burn-out hebben? Zes vragen.

  1. Wat is een burn-out?

  2. Hoe onderscheid je een burn-out van een depressie?

  3. Is een burn-out vooral psychisch of vooral lichamelijk?

  4. Wat is de oorzaak?

  5. Hoeveel mensen in Nederland hebben een burn-out?

  6. Is burn-out nu een epidemie?

 

Lees het gehele artikel op: NRC

 

Deel 2: Hoe je een partner met een burn-out kunt helpen

Je kunt kleine dingen doen als je partner of gezinslid een burn-out heeft. Het allerbelangrijkste is: lichtpuntjes voorhouden.

 

Zeg niet: ik denk dat je op een burn-out afstevent

Wat in elk geval niet werkt, volgens alle deskundigen, is zeggen: ik denk dat jij op een burn-out afstevent. Voncken: „Iemand voelt zich al zo slecht en dan zeg jij eigenlijk: je bent afgeschreven.” Beter kun je benoemen wat je ziet en vragen stellen.

 

Hoe help je je partner?

Je hebt de indruk dat je geliefde op een burn-out afstevent. Wat kun je doen? 8 tips.

 

Lees het gehele artikel op: NRC

 

Deel 3: Wat zeg je tegen een collega die een burn-out heeft?

Mensen die weer aan het werk gaan na een burn-out voelen zich vaak onbegrepen. Wat moet je als werkgever of collega doen? En wat vooral niet?

 

Weten wat energie geeft

Zonder zweverig te willen klinken: je zult erachter moeten komen waar je dan wél energie van krijgt

 

Bereid het eerste contact voor

Bereid ook het eerste contact met je collega’s daarom goed voor. Bespreek met je baas hoe je wilt dat hij of zij vertelt dat je terugkomt, of stuur zelf een mail in positieve bewoordingen: ‘Ik ben weer goed op weg en wil het werk langzaam opbouwen. Jullie zullen me dus wat vaker zien.’ Zet in zo’n mail ook of je het fijn vindt als mensen ernaar vragen, of juist niet, omdat het te veel energie kost.

 

Deel 4: Een burn-out en de lastige zoektocht naar de juiste hulp

Wie een burn-out heeft moet kiezen uit veel hulpverleners en behandelmethodes. Soms betaalt de werkgever, maar in veel gevallen moet je zelf betalen. Drie vragen over de lastige zoektocht.

Ben je doodmoe en heb je misschien een burn-out, dan is het nog niet zo eenvoudig om geholpen te worden. Terwijl je al helemaal uitgeblust bent, valt er een hoop uit te zoeken. Je moet kiezen uit veel hulpverleners, er bestaat geen eenduidige behandelmethode en ook de weg naar de psycholoog is niet vanzelfsprekend.

Waarom is hulp vinden zo lastig? Drie vragen en antwoorden:

  1. Naar wie ga je toe?

  2. Wie betaalt?

  3. Welke behandeling helpt?

 

Lees het gehele artikel op: NRC