Mindfulness meditatie

 

Als je geest denkt iets niet of moeilijk aan te kunnen dan ervaar je stress. Deze korte mindfulness oefening kan dan goed van pas komen. Als de geest een bedreiging ziet wordt er een mechanisme gestart dat ons in staat van verhoogde paraatheid brengt. Dit gaat geheel onbewust, en daar zit ook het probleem. Met onze bewuste wil kunnen we deze stressrespons niet of nauwelijks beïnvloeden.

Stress komt niet van buiten

Bij stress kun je leren om efficiënter om te gaan met je tijd, vaker nee te zeggen en helder te communiceren. Prima. Maar er wordt hierbij iets over het hoofd gezien. Niet de drukke buitenwereld, maar onze geest is de veroorzaker van stress. Als je geest denkt iets niet of moeilijk aan te kunnen, dan schakelt hij je streussmechanischme in. Dit gebeurt onbewust: opeens wordt je overweldigd door gestresst. Alleen als je je weet te richten op deze schakelfunctie van de geest, kun je het mechanisme bij de kern aanpakken.

Stressreductie door aandacht

Een manier om bij die schakelaar van het stressmachine te komen, is het trainen van je aandacht. Daarmee word je je bewust van de neiging van de geest om te piekeren over verleden en toekomst. Je krijgt een keuze tussen het achter de automatische gedachten patronen aanhollen, of je aandacht terug pakken. Hierdoor pieker je minder, met als gevolg dat je stressmachine minder vaak wordt ingeschakeld. Met mindfulness begin je bij de bron. Zo kun je stress effectief verminderen.

Een korte mindfulness oefening bij stress

Stress en spanning is in ons leven niet te vermijden. Naast leven vanuit je kracht, is het handig om praktische oefeningen bij de hand te hebben die je helpen te ontspannen. Deze oefening van ongeveer een 30 seconden is daar een mooi voorbeeld van. En je ervaart al direct het resultaat bij de eerste keer.