Emotioneel leegzuigen

 

De emotionele leegzuiger, de Amerikaanse psychiater Judith Orloff noemt ze 'emotional vampires'. Ze zijn geobsedeerd door zichzelf, zijn vaak negatief, houden van roddelen, zijn kritisch en willen de controle over een situatie behouden.

Herken de emotionele leegzuiger

Ontmoet je een emotionele leegzuiger dan weet je dat direct. Dit soort mensen weten je positieve emoties en gevoelens van eigenwaarde op te zuigen en jou neer te halen om zichzelf beter te voelen.

De beste manier om met deze mensen om te gaan is, volgens Orloff, om ze te vermijden en niet in discussie met ze te gaan. Anders zou je wel eens hoofdpijn kunnen krijgen en je humeur zou er niet bepaald op vooruit gaan.

 

Zuigt iemand in jouw omgeving je emotioneel helemaal leeg en heb je het gevoel dat je verstikt in zijn verhalen, zorgen, klachten en problemen, dan heb je waarschijnlijk met een 'leegzuiger' te maken.

Als je er niet vandoor kunt gaan, dan is er maar één manier om hem het hoofd te bieden: zorg goed voor jezelf. Je kunt de leegzuiger niet veranderen (accepteer hem zoals hij is), maar jij kunt er alles aan doen om je eigen terrein af te bakenen. Luister naar hem maar zorg ervoor dat zijn problemen niet de jouwe worden. Verleg het accent naar je eigen leven en geef je eigen problemen en emoties de plaats die ze verdienen.

 

5 tips om te voorkomen dat je energie wordt weggezogen door een  emotionele leegzuiger:

1. Herken en erken je lichaamssignalen

Moe, een ‘leeg’ gevoel, een slecht humeur of plotseling opkomende hoofdpijn: vaak geeft je lichaam aan dat je te maken hebt (gehad) met een leegzuiger. Ook jezelf minder zelfverzekerd, intelligent of aantrekkelijk voelen tijdens of na de ontmoeting kan voorkomen. Denk dan niet dat je je aanstelt, neem deze gevoelens serieus.

2. Beperk het contact met de emotionele leegzuiger

Spreek minder vaak af en houd gesprekken zo kort mogelijk. Laat met je non-verbale gedrag zien dat je een einde wilt maken aan het gesprek, bijvoorbeeld door weg te kijken of op te staan. Of zeg gewoon: ‘Sorry, maar ik moet nu echt weg.’

3. Denk even na voordat je reageert

Nare opmerkingen kun je ook negeren, in plaats van in discussie te gaan of ruzie te maken. Neutraal blijven en op een vriendelijke, besliste manier communiceren werkt vaak het beste. Geef je grenzen duidelijk aan.

4. Laat je niet raken

Iemand kan je alleen minderwaardig laten voelen als jij dit toelaat. Trek het je niet persoonlijk aan; een emotionele leegzuiger gedraagt zich bij anderen hetzelfde. Wordt het je toch teveel? Visualiseer dan een soort beschermlaagje om je heen waar de negativiteit niet doorheen kan.

5. Accepteer de emotionele leegzuiger zoals ze zijn

Doe geen pogingen ze te ‘verslaan’ of te veranderen. Niemand gedraagt zich zo omdat hij gelukkig is: vaak zijn ze zelf emotioneel beschadigd, bijvoorbeeld omdat ze in hun jeugd zijn verwaarloost. Probeer je ook in hun situatie in te leven en ga liever vriendelijk dan vijandig met ze om.