Koolhydraten zijn goed voor rechtvaardige beslissingen

 

Koolhydraten beïnvloeden je beslissingen, dat hebben wetenschappers aan een universiteit in Duitsland ontdekt. Zij deden onderzoek naar welke rol de hoeveelheid koolhydraten in het ontbijt je beslissingen beïnvloeden. Uit de studie kwam naar voren dat het ontbijt een belangrijke invloed kan hebben op de beslissingen die je later op de dag moet nemen.

 

Financiële beslissingen

De onderzoekers hebben dat onderzocht aan de hand van financiële beslissingen die mensen nemen. Ze stelden vast dat onrechtvaardige financiële voorstellen sneller werden afgewezen, wanneer je in de ochtend een grotere hoeveelheid koolhydraten had gegeten.

 

Invloed op stofjes in je hersenen

De onderzoekers denken dat de verklaring gezocht moet worden op de aanwezigheid van meer tyrosine. De koolhydraten hebben een impact op de aanwezigheid van dit stofje. Tyrosine is een aminozuur dat belangrijk is voor de aanmaak van een aantal hormonen en neurotransmitters zoals dopamine.

De onderzoekers merken wel op dat er nog geen sluitende verklaring is waarom koolhydraten goed voor rechtvaardige beslissingen zijn.

 

De remmende werking van koolhydraten

Er zijn wel een aantal suggesties die zij naar voren schuiven. Een ontbijt met veel koolhydraten blijkt een remmende werking te hebben op de aanwezigheid van tyrosine. Deze neurotransmitter heeft een belangrijke impact op het beloningssysteem in de hersenen.

Door de invloed op je beloningssysteem, beïnvloeden ze direct je beslissingsproces. Eet je weinig koolhydraten dan zou je tolerantie niveau stijgen. Waardoor je eerder onrechtvaardige voorstellen accepteert.

 

Uit het onderzoek

In de groep proefpersonen die een ontbijt hadden met veel koolhydraten, bleek 53 procent een onrechtvaardig financieel aanbod af te wijzen. Oftewel: koolhydraten zijn goed voor rechtvaardige beslissingen. Bij de groep die een maaltijd met weinig koolhydraten hadden gegeten daalde dat cijfer tot 25 procent.

De uitslag van het onderzoek was significant, maar er zijn ook wat opmerkingen. Er zijn namelijk ook belangrijke afwijkingen waargenomen. Bij het ontbijt met veel koolhydraten waren er nog een aantal kandidaten die toch onrechtvaardige voorstellen accepteerden. Waarom de samenstelling van het ontbijt op verschillende personen een andere impact kan hebben moet verder worden uitgezocht.

 

Conclusie: koolhydraten beïnvloeden je beslissingen?

Het is belangrijk te beseffen dat voeding niet alleen invloed heeft op je fysieke gezondheid. Voeding heeft ook invloed op je sociale beslissingen. Volgens de onderzoekers laat dit onderzoek zien dan een evenwichtig dieet cruciaal is.

 

 

 

Bron:

Soyoung Park, Ph.D., department of psychology, University of Luebeck, Germany; Simon Young, Ph.D., professor emeritus, psychiatry, McGill University, Montreal; Luca Giliberto, M.D., Ph.D., neurologist, Northwell Health Neuroscience Institute, Manhasset, N.Y.; June 12, 2017, Proceedings of the National Academy of Sciences, online