Een goede manier om je gedachten, je zelfbeeld, je gezondheid en je eigenwaarde te beïnvloeden is door het toepassen van affirmaties.

 

"Een affirmatie is niets anders dan positieve zelfsuggestie"

 

Zeg je weleens tegen jezelf; "Ik kan het.", "Ik heb een mooi leven.", "Ik ben gelukkig." of "Ik heb een fijne relatie."? Ja? Dan ben al bekend met affirmeren.

 

Gedachten veroorzaken gevoelens

 

Als je erin slaagt je gedachten te veranderen zullen ook je gevoelens veranderen. Met affirmaties beïnvloed je direct je onderbewustzijn en daarmee je gevoelens. Goede affirmaties zorgen voor een gezonde geest, en een gezonde geest gaat hand in hand met een gezond lichaam.

 

Alles wat je jezelf suggereert of wat anderen je suggereren, kan diep doordringen in je onderbewustzijn. En daardoor een bijzonder lange tijd nawerken.

 

Kies positieve affirmaties in de tegenwoordige tijd

 

Zoals; "Ik ben liefdevol" is beter dan ik "ik wil liefdevol zijn", aangezien je onderbewuste alles letterlijk neemt en je anders je hele leven blijft 'willen' in plaats van gewoon liefdevol zijn.

 

Formuleer je affirmatie ook niet te letterlijk en te strak om een averechts effect te voorkomen. Denk aan de bekende affirmatie; "Its getting better all te time" van het Beatles nummer 'Getting Better'.

 

Affirmaties werken beter als je geen ruimte voor discussie laat. Zo voorkom je dat je jezelf gaat afvragen; werkt het wel, klopt dat, lukt het al en waarom?

 

Kies affirmaties die congruent zijn

Congruent zijn betekent: "overeenstemming tussen denken, spreken en voelen. Echt en oprecht zijn, eerlijk naar jezelf en anderen." (bron Wikipedia). Een affirmatie die niet congruent is met je denken en je gevoel werkt niet.

Een affirmatie als "Ik zie er goed uit!" kan bijvoorbeeld te groot zijn, te veel omvattend, waarin je jezelf nog niet helemaal kan vinden. Dan is het beter om te beginnen met een deel van je lichaam waarbij je wel een congruent gevoel hebt. Bijvoorbeeld met "Ik heb mooie ogen!"

 

Zoek bij een affirmatie naar een gevoel dat in overeenstemming is met de inhoud van de affirmatie. 

 

Affirmaties 2.0

Uit onderzoek is gebleken dat affirmaties met je eigen naam er in nog beter werken. Ik noem dit affirmaties 2.0.

Een paar voorbeelden van affirmaties 2.0 zijn (op de ... zeg je je eigen naam):

 

  • . . . , doe dingen die je leuk vindt!
  • . . . , je ziet er mooi uit!
  • . . . , je blaakt van kracht en gezondheid!
  • . . . , je kunt jezelf makkelijk uiten!
  • . . . , je hoeft nergens aan te voldoen, je bent al goed zoals je bent!
  • . . . , je bent een geluksvogel!
  • . . . , je straalt warmte, energie, vriendelijkheid en kracht uit!

 

Affirmeren werkt het beste als je ontspannen bent. Een eenvoudige en snel toe te passen oefening vind je hier.

Dankbaarheid als affirmaties nog niet zo goed werken

Heb je geoefend met affirmaties 2.0 zonder dat dit positief voor je werkte? Grote kans dat er achter het positieve denken een uitgesproken negatief denken schuilgaat. Als je de behoefte voelt om 101 keer achter elkaar “Ik heb een geweldige relatie." te zeggen, dan kan het zomaar zijn dat je dit doet omdat je de overtuiging hebt dat je relatie niet zo fijn is als je zou willen.

 

Je onbewuste is sterker dan je bewuste

 

Wat in het onbewuste zit (de visie dat je relatie niet zo fijn is) is vele malen sterker dan je bewuste overtuiging. Affirmaties moeten daarom congruent zijn tussen denken, spreken en voelen. Echt en oprecht zijn, eerlijk naar jezelf en anderen.

 

Is het voor jou nog niet zo makkelijk om congruent te zijn in je denken, spreken, voelen en je affirmatie? Een goede manier om dit probleem te doorbreken is het oefen in dankbaarheid, dankbaar zijn voor wat je relatie jou wel te bieden heeft.

 

Honderd en één keer iets herhalen is dus niet de oplossing als je gevoel niet in overeenstemming is met de inhoud van de affirmatie. Dankbaarheid is een krachtige manier vanuit je realiteit die je ervaart en herbevestigt. Kleine zaken waar je oprecht blij mee bent zijn al een goed beging.

 

Tevens is het van belang dat je de huidige realiteit niet verwerpt, maar aanvaard als iets wat nu bij je aanwezig is. Verwerp het niet, maar omhels het, inclusief de minder mooie zaken.

 

De eerste stap tot verandering is via aanvaarding

 

Als je ergens niet tevreden over bent, verzet je er niet tegen, het houdt het alleen maar in stand. Pas wanneer je iets aanvaardt, komt er ruimte om er mee om te gaan en te veranderen, zowel in jezelf als daarbuiten.

 

De beste manier om de gewenste realiteit te scheppen is al te voelen dat deze er is, hoe klein deze ook is, en er dankbaar voor te zijn.

 

Oefenen in dankbaarheid

Een makkelijke en simpele oefening in dankbaarheid is het dagelijks opschrijven van drie zaken waar je die dag dankbaar voor bent geweest. Dat hoeven geen grote zaken te zijn, hier enkele voorbeelden om dankbaar voor te zijn:

  • Dankbaar dat ik goed voor mezelf heb gezorgd.
  • Dankbaar dat mijn partner voor mij heeft gekookt.
  • Dankbaar dat ik kon genieten van een kopje thee.
  • Dankbaar dat ik in goede gezondheid mijn werk kon doen.
  • Dankbaar voor de glimlach op mijn gezicht toen ik het lekker weer voelde op mijn huid.
  • Dankbaar voor mijn liefdevolle vriend, die een luisterend oor voor mij was.
  • Dankbaar dat ik een woning heb die goed voelt.
  • Dankbaar dat ik geen financiële zorgen heb.
  • Dankbaar ....