Het herstel van burn-out is voor een belangrijk deel afhankelijk van het evenwicht tussen denken, voelen en doen. Dit evenwicht is vaak uit balans bij burn-out. In dit artikel maak je kennis met de 3 voorkeurstijlen die kunnen zorgen voor stress en burn-out.

 

We leren om dingen te doen (zoals praten en lopen), we leren om te denken en we leren om te voelen. We gaan er bij coaching vanuit dat stress mede veroorzaakt wordt door gedachten, gevoelens en gedragingen die we als mens aangeleerd hebben. Dat betekent ook dat als we ons denken en handelen veranderen we invloed hebben op ons gevoel, minder stress ervaren en effectief herstel van burn-out bewerkstelligen.

 

Voorkeur 1: denken en doen

Als je voorkeur ligt bij denken en doen. Denken dat iets af moet, denken over wat anderen van je vinden als je zou stoppen met die klus. Doen door aan de slag blijven. En je gevoel, wat er wel is, dat negeert je.

 

Door je gevoel en emoties weg te stoppen, kun je het lang vol houden. De signalen van je lichaam (voelen) negeer je bewust en onbewust. Uiteindelijk zal dat ertoe leiden dat je overspannen raakt.

 

Wat er nu te doen staat is weer leren voelen. Welke signalen geeft je lichaam af en hoe kan je daar dan op inspelen? Wanneer is het genoeg en wat kun je dan doen? Door op die manier voelen, denken en doen aan elkaar te koppelen, ontstaat er weer evenwicht.

 

Voorkeur 2: voelen en doen

Een andere voorkeur is voelen en doen. Bij deze voorkeur word je je bewust of onbewust gewaar van je gevoel en je gaat van daaruit handelen. Je voelt bijvoorbeeld boosheid en gaat in de actie (doen) zonder na te denken. Dit heeft vaak als resultaat dat we reageren vanuit de emotie, waardoor de boodschap op een vervelende manier overkomt bij de ander en er een conflict kan ontstaan dat veel spanning oplevert. Een ander voorbeeld zijn mensen die handelen uit medelijden en steeds maar toegeven aan anderen waardoor ze zichzelf aan de kant zetten en overbelast raken.

 

Het ontstaan van stressklachten kan dus naast het negeren van je gevoel ook voortkomen uit handelen vanuit emotie. In dit geval ligt de sleutel bij het koppelen van denken aan voelen en doen. Door eerst even na te denken als je een sterk gevoel of emotie ervaart, geef je jezelf de kans om genuanceerd te reageren of om je grens te erkennen en aan te geven.

 

Voorkeur 3: denken en voelen

Ook deze laatste voorkeur kan op den duur stressklachten met zich meebrengen. Bedenken dat het een goed idee zou zijn om grenzen aan te geven en dan voelen hoe spannend dat is. Uitgebreid stilstaan bij hoe anderen zouden kunnen reageren op jouw reactie. Angst voelen op basis van deze gedachten en dan toch maar weer slikken en doorgaan op je oude vertrouwde spoor.

 

Heel graag een nieuwe baan willen en daarvan dromen, om vervolgens je eigen droom om zeep te helpen omdat je onvoldoende zelfvertrouwen ervaart om de stap te zetten. Je tegelijkertijd ongelukkig voelen in je huidige functie en je daar dan toch maar bij neerleggen door te denken aan de zekerheid die hij je oplevert.

 

Blijven hangen in denken en voelen levert uitstelgedrag op, wat je uiteindelijk niet ten goede komt. Door uit je comfortzone te stappen en het doen eraan te koppelen, al is het maar het zetten van een kleine eerste stap. Hiermee pak je de regie en kom je uit de soms verstikkende cirkel van denken en voelen.

 

Mindfulness inzetten bij denken en voelen

Mensen die aan mindfulness doen geven vaak aan dat ze zich minder overweldigd voelen en weer grip krijgen op hun leven. En dat ze milder worden, voor zichzelf en anderen. Ze kunnen beter met uitdagingen omgaan en hebben bijvoorbeeld minder kans op een burn-out. Lees verder ... 

 

 

 

Conclusie herstel van burn-out door denken, voelen en doen in balans te brengen

Iedereen heeft zo zijn voorkeur en die kan zelfs per situatie verschillen. Maar door je denken, voelen en doen met elkaar in evenwicht te brengen kom je vanzelf meer in balans en verminder je de kans op veel negatieve stress en de kans op een burn-out. Bij herstel van burn-out is een van de belangrijkste onderdelen voor succes.