Bij het maken van gezonde voornemens hoeft het roer niet ineens om, juist niet! Door te focussen op wat al goed gaat en daar steeds meer van te doen, gaat het bijna vanzelf. Met een concreet plan en kleine stapjes, kom je elke dag dichter bij je doel. Alle beetjes helpen je zo verder. En ook belangrijk, het hoeft niet perfect te gaan.

 

Het gaat niet alleen om wilskracht

Een voornemen volhouden is geen kwestie van wilskracht alleen. Natuurlijk, je moet het wel willen. Maar een realistisch en goed gekozen voornemen maakt het haalbaar. Zorg dat je een kleine stap bedenkt die je ook echt kan volhouden. Zo heb je een voornemen dat goed bij jou past.

Maak je gezonde voornemens concreet

Als je gezonder wilt gaan gaat eten, zorg er dan voor dat je het concreet maakt. Wat wil je precies veranderen en wanneer ga je dit doen? ‘Meer groente eten’ is bijvoorbeeld nog vrij vaag. Maak het helder voor jezelf door een tijdstip of situatie te kiezen, en een precieze handeling. Om je voornemen concreet te maken, is het goed om een als-dan-plan te maken. Als situatie X zich voordoet, dan doe ik Y. Bijvoorbeeld: ‘Bij elke avondmaaltijd eet ik minimaal 200 gram groente’.

Twee andere voorbeelden:

Elke dag fruit eten: ‘Elke avond na het acht uurjournaal eet ik een appel.’

Elke dag noten: ‘Als ik zin heb in iets lekkers, dan neem ik een handje ongezouten noten’.

 

Zo verander je ongezonde gewoontes

Misschien wil je liever een slechte gewoonte veranderen, bijvoorbeeld minder koekjes of chips eten.

 

Stel jezelf de volgende vragen:

  • Wat zorgt ervoor dat ik deze gewoonte heb?
  • Wat zorgt ervoor dat ik telkens maar weer naar deze snacks grijpt?
  • Wat is de belangrijkste aanleiding?

Doe je dat bijvoorbeeld steeds omdat je zin hebt in iets lekkers, of omdat je je rot voelt of verveelt, of is het een gewoonte geworden

  • Ben je samen met iemand? En met wie dan?

Steekt je ongezonde gewoonte bijvoorbeeld altijd de kop op wanneer je met vrienden bent of juist wanneer je alleen bent?

  • Wat doe je en waar ben je?

Is het bijvoorbeeld tijdens werken, of juist als je ’s avonds tv kijkt? En is het bijvoorbeeld op het station of thuis?

 

Als je precies helder hebt wat de belangrijkste aanleiding is en de 'wie', 'wat', 'waar' van jouw gewoonte in beeld hebt, hoe beter je een nieuw voornemen kunt maken.

 

Maak een ‘als-dan-plan’

Veel van ons ‘snoepgedrag’ is een vorm van gewoontegedrag dat je prima kunt veranderen met zogenoemde ‘implementatie intenties’, oftewel een als-dan-plan.

 

Vul jouw belangrijkste aanleiding in bij 'Als'. Dit kun je zo nodig aanvullen met die 'wie', 'wat', 'waar' informatie. Schrijf achter 'Dan' wat je voortaan gaat doen in die situatie. Je kunt je voornemen om dan iets gezonds te eten, minder te eten of juist iets te doen wat helemaal niets met eten te maken heeft.

 

Bijvoorbeeld: tv-kijken = koekjes eten.

Wanneer je bijvoorbeeld de gewoonte hebt om koekjes te eten tijdens het tv-kijken, maak je het volgende als-dan-plan: ‘Als ik tv kijk en ik heb trek, dan eet ik een appel’.

 

Je gezonde voornemens integreren

Om een voornemen in nieuw gedrag om te zetten is herhaling belangrijk.

 

Begin eerst met het oefenen van je voornemen in je hoofd. Verbeeld je levendig de situatie waarin je jouw oplossing gaat uitvoeren. Waar ben je? En met wie? Door het zo letterlijk voor te stellen, is de kans groter dat je het in de praktijk ook gaat uitvoeren. Vervolgens herhaal je je voornemen een aantal keer hardop voor jezelf.

 

Je goede voornemens opschrijven (tip: maak er een affirmatie 2.0 van) en er elke dag even naar kijken is ook heel krachtig. Schrijf het op een post-it en plak het op je koelkast, deur of spiegel. Zo denk je er elke dag even aan. Houd je plan ongeveer een maand vol, dit is de gemiddelde periode om nieuw gedrag aan te leren, voordat je met een nieuw voornemen begint.