Gekwetst omdat je werkgever je op een andere functie heeft geplaatst, je favoriete collega je niet heeft uitgenodigd voor zijn huwelijk of omdat je geen salarisverhoging hebt gekregen. Onze primaire reactie op dit soort gebeurtenissen is vaak boosheid en we voelen ons gekwetst. Maar hoe kun je het beste reageren voor een meer ontspannen leven? Het is waarschijnlijk niet het eerste wat in je hoofd opkomt, maar uiteindelijk is vergeving de beste keuze volgens onderzoekers. Want onderzoek laat zien: vergeven is goed voor je.

 

Vergeven doe je voor jezelf

Al bij de gedachte aan iemand die je heeft gekwetst komt er een stressreacties in je lichaam vrij. Als je denkt aan het onrecht wat je is aangedaan, schiet je bloeddruk, hartslag en spierspanning omhoog. Je voelt je boos, verdrietig en/of bang. Maar als je je voorstelt dat je deze persoon vergeeft, gaat je stressniveau weer omlaag en neemt eerder zijn normale proporties weer aan.

 

Als je gekwetst bent is vergeven goed voor je relaties en je gezondheid

Vergeven leidt tot gevoelens van hoop, compassie en zelfvertrouwen. Vergeven is goed voor je relaties en je gezondheid. Zelfs bij zaken van leven of dood is vergeven uiteindelijk de beste optie.

In een onderzoek naar de gevolgen van 9/11kwam naar voren dat mensen die erover dachten de daders te vergeven (42 procent), minder vaak last hadden van een posttraumatische stressstoornis.

 

Kenmerken van vergevingsgezinde mensen

Er zijn mensen die dagen, maanden of zelfs jaren boos blijven, terwijl anderen snel in staat blijken gekwetste gevoelens van zich af te zetten. Deze vergevingsgezinde mensen verschillen op een aantal punten van de meer wraakzuchtige types. Ze scoren hoger op vriendelijkheid en emotionele stabiliteit, en ze zijn ook minder narcistisch. Verder zijn ze meer bezig met religie of spiritualiteit.

 

Vergevingsgezindheid groeit ook met de jaren: oudere mensen zijn minder snel gekwetst.

 

Niet hetzelfde als verzoenen

Ben je niet goed behandeld door je werkgever en je vergeeft hem, betekent dat niet dat je het gedrag van de ander goedkeurt. Ook betekent vergeving niet dat je excuses gaat bedenken voor wat die ander je heeft aangedaan of dat je vergeet wat er is gebeurd.

 

Wat vergeving dan wel is

Vergeving betekent dat je niet meer gemotiveerd bent om wraak te nemen op degene die je pijn heeft gedaan, of niet langer probeert om hem of haar uit de weg te gaan. Je hebt iemand vergeven wanneer je het negatieve gevoel over die persoon kwijt bent.

 

Niet altijd een rationele beslissing

Vergeving wordt ook voor een groot deel bepaald door een automatisch en onbewust proces. Je kunt wel besluiten iemand te vergeven maar zolang de gevoelens doordenderen, is het nog niet echt gelukt.

 

Vergeving is niet in iedere situatie het beste

Vergeven is alleen goed voor je wel bevinden als het gaat om mensen waarmee je een sterke band hebt: je partner of je ouders, bijvoorbeeld. Een onbekende vergeven heeft weinig effect. Een belangrijk doel van vergeving is verzoening, het in stand houden van belangrijke relaties.

 

Hoewel vergeven en verzoenen niet hetzelfde zijn, is verzoening uiteindelijk wel een belangrijk doel van vergeving.

 

Geen excuus nodig

Veel mensen beginnen er überhaupt niet aan vergeven voordat de dader zijn excuses heeft aangeboden. Het maakt het zeker makkelijker om iemand te vergeven die zich verontschuldigt. Maar het hoeft niet. Soms is het niet eens mogelijk, omdat iemand is overleden.

Het een misverstand dat iemand zich eerst moet verontschuldigen. Door het eisen van excuses leg je te veel macht bij de dader. Terwijl de macht juist bij jezelf zou moeten liggen. Vergeving is voor jezelf, en niet voor niemand anders.