De waardevolle kanten van burn-out

Burn-out: geen ziekte of zwakte

Dat er ook waardevolle kanten van burn-out zijn is niet het eerste waar je aan denkt als je er midden in zit. Een burn-out zet je leven tenslotte in één klap op z’n kop. Maar als je van de schrik bekomen bent ga je inzien dat er ook een waardevolle kanten aan zitten. Door de burn-out ben je eindelijk weer met beide benen op de grond komen te staan. Het is geen vervloeking, maar een zegen. Geen dreiging, maar een kans. Geen ziekte of zwakte, maar een signaal van een krachtig zelf helend vermogen.

 

5 waardevolle kanten van burn-out op een rij:

 

Burn-out geeft en een leeg hoofd voor echte zaken

Een burn-out geeft je het gevoel alsof je interne harde schijf is gewist. Jezelf ergens goed op concentreren is zo goed als onmogelijk. Zelfs de meest simpele zaken als koffiezetten kan opeens een enorme opgave zijn. Het lijkt alsof je je verstand bent verloren. Maak niet de fout er naar op zoek te gaan. Je kunt tenslotte geen probleem oplossen met gedachtepatronen die er de oorzaak van zijn. Het leven wordt pas echt de moeite waard als je deze kans aangrijpt om je mindset en daarmee je doen en laten te veranderen.

 

Burn-out geeft je een langer leven

Een burn-out laat je beseffen dat je leven een houdbaarheidsdatum heeft. Als je dagelijks aan enorme stress bloot staat, loop de kans op een maagzweer, hartinfarct, of kanker… En uiteindelijk kun je aan langdurige stress, direct of indirect, gewoon doodgaan. Een burn-out zorgt ervoor dat het niet zover komt. Lichaam en geest zorgen voor een noodstop, op de oude voet door blijven gaan kan niet meer. Daar mag je enorm dankbaar voor zijn. Je lichaam laat je niet in de steek, maar voorkomt dat je voortijdig het loodje legt. Burn-out is een briljant staaltje van zelf herstellend vermogen.

 

Burn-out geeft ruimte voor wat echt belangrijk is

Diverse onderzoeken wijzen uit dat mensen op hun sterfbed vooral spijt hebben van wat ze niet hebben gedaan. We stellen steeds maar uit, alsof het leven eindeloos is. Een burn-out laat je beseffen dat nu het moment is aangebroken om niets meer voor je uit te schuiven. Zorg voor jezelf en leef met aandacht. Volg je hart, je passie en je dromen. Breng meer tijd door met de mensen die belangrijk voor je zijn. Omdat geen enkele dag meer terugkomt.

 

Burn-out geeft je een frisse start om echt te kunnen kiezen

Burn-out wordt vaak ten onrechte gezien als een teken van zwakte. Maar het is veeleer een moment in je leven die juist uitdaagt om je eigen kracht te verkennen. Een transformatie naar een volwaardig leven. Het leven dat je leidde past niet meer bij je. Burn-out is jouw moment om je vleugels uit te slaan in een richting beter bij jou past. Het is geen einde, maar een frisse nieuwe start. Een kans om eindelijk dát te kiezen, waarvoor je bedoeld bent.

 

Burn-out maakt je waardevoller op je werk

Omdat een burn-out je leert te focussen op wat goed voor jou is, je leert betere keuzes te maken, ontdek je waar je kracht ligt en wat je grenzen zijn. Dit alles maakt van jou een betere en uiterst betrouwbare werknemer, collega of manager. Je kunt er hierdoor ook beter voor anderen zijn. Doordat je de signalen op tijd kunt herkennen weet je wanneer anderen zich in de burn-out gevarenzone begeven. En met deze kennis kun je je collega’s en werkgever een grootte dienst bewijzen.