Een burn-out na je vakantie? Het is misschien een gek idee dat de kans op een burn-out na je vakantie het grootst is. Want tijdens je vakantie was je echt even helemaal even weg van je werk. Je hebt het werk ‘echt’ kunnen loslaten voor je gevoel. Alles was prettig, veel zon, en de zee was heerlijk.

 

Thuisgekomen, nog even de was in de machine doen, en nog een paar dagen nagenieten. En dan gaan je er weer vol tegenaan op je werk.

 

Maar kijk uit, want na een vakantie kun je snel in een burn-out terecht komen. Waardoor je maanden thuis kan komen te zitten.

 

Burn-out na je vakantie raar? Niet echt.

Het klinkt misschien raar, een burn-out na je vakantie. Je vakantie was prima, alles was naar je zin en de stress verdween als sneeuw voor de zon. Tijdens je vakantie ervoer je misschien wel het prettige gevoel van rust.

 

Helaas, als je al op je tandvlees liep op het moment dat je met vakantie ging is het extra oppassen. Het valt extra tegen als je weer naar je werk gaat en ziet dat er niks is veranderd. Dat is enorm frustrerend.

 

Eén op de zeven werknemers knapt af na de zomerstop

Dat zoveel mensen afknappen na de zomervakantie is geen toeval. Als je terugkeert vanuit volledige rust is de situatie op je werk extra confronterend. Er blijkt niets te zijn veranderd.

 

Zes op de zeven dus niet, wat doen zij goed?

Je zou kunnen denken dat die anderen misschien een betere vakantie hebben gehad. Wat veel waarschijnlijker is, is dat zij weerbaarder zijn. Bij werkdruk en stress zijn zij beter in staat te relativeren.

 

Onrealistische verwachtingen van de vakantie

Eén van de redenen voor een burn-out na de vakantie is dat de verwachtingen van de vakantie te hoog zijn. Hoge verwachtingen van jezelf en de vakantie dat alles goed komt. Even rust en bijtanken om weer met nieuwe energie aan de slag te gaan, is vaak de gedachte. Het is dan een enorme tegenvaller als blijkt dat dit niet zo werkt. Alles valt dan tegen.

 

Voor de vakantie al overbelast

In de meeste gevallen ben je vaak al voor je vakantie te lang overbelast op je werk. Het kan ook zijn dat de oorzaak van de overbelasting thuis ligt: relatie, schulden, mantelzorg.

 

Doe er als werkgever ook iets mee

Mede uit eigenbelang is het als werkgever ook belangrijk actie te ondernemen. Vroeger zat een uitgebluste werknemer gemiddeld 120 dagen thuis, nu is dat al zo’n 240 dagen. Als leidinggevende is het dus belangrijk om de signalen te herkennen en te zorgen voor meer werkplezier. Als er niets verandert keert de stress snel terug en neemt de kans op een burn-out aanzienlijk toe.

 

Wat kun je als werknemer zelf doen?

Tijdens je vakantie

Stop het werk op vakantie niet helemaal weg. Door het niet helemaal weg te stoppen wordt het geen enorme olifant bij terugkeer. Dit betekend niet dat aldoor je mail van je werk moet checken. Praat met familie en vrienden op vakantie. Uit je frustraties en probeer te ontdekken of je patronen herkent die te veranderen zijn.

 

Na je vakantie

Maak een lijstje van de dingen die je energie geven op een dag en dingen die veel energie kosten. Probeer de energievreters te verminderen. Heb je een hekel aan vergaderen? Vind een collega die dat wel leuk vindt. Kijk dan of je met iets kunt ruilen. Twee mensen blij, zo praktisch kan het zijn.