Met Kaizen je burn-out aanpakken

Niet alles in één keer om te gooien

Je burn-out aanpakken doe je goed met de Kaizen methode. Kaizen is een Japanse leer die zegt dat je blijvende veranderingen niet bereikt door alles in één keer om te gooien. Met kleine stapjes lukt het vaak veel beter. In het bedrijfsleven wordt deze leer steeds vaker toegepast. Deze kleine-stappenmethode werkt ook uitstekend bij het oplossen van persoonlijke problemen zoals een burn-out.

 

Je burn-out aanpakken met Kaizen, een voorbeeld

Tijdens een burn-out is het belangrijk dat je onder andere in beweging blijft. Maar als de vermoeidheid nog erg groot is, lijkt alles wel teveel. Door in huis al te beginnen, bijvoorbeeld elke dag een minuut in huis op en neer wandelen, maak je al een klein begin.

 

Tip: van iets simpels als wandelen knapt je brein al op.

 

We willen vaak snel en veel

Je kunt grote veranderingen bewerkstelligen door telkens kleine stappen in de richting van je doel te zetten. De meeste mensen kiezen voor een drastische aanpak als ze iets willen veranderen. Snel en veel resultaat: dat is wat we graag willen, zoals bij afvallen (crashdieet) of ineens heel fanatiek sporten voor een killerbody. Hoewel het soms werkt, vallen de meeste mensen weer terug in hun oude patroon.

 

En de kans op falen neemt dan toe

Veranderingen in ons leven, die afwijken van onze veilige routine, geven een stressreactie. En deze reactie belemmert je om goed met die nieuwe situatie om te kunnen gaan. De kans van falen neemt hierdoor toe en dat geeft weer frustratie en schaamte. De kans dat je opgeeft, is groot. Je burn-out aanpakken met Kaizen verkleint die kans aanzienlijk.

 

Kleine stapjes voor succes

Door kleine haalbare stappen te zetten vergroot je de kans op succes. Hoe klein deze stapjes ook zijn, door het succes ga je als vanzelf verlangen naar je nieuwe gedrag. Blijvende veranderingen zijn dan mogelijk.

Bij Kaizen gaat het om duurzame veranderingen. Dit bereik je door je niet blind te staren op je uiteindelijke doel, maar ‘stappen’ voorwaarts te zetten die klein en weinig bedreigend zijn.

 

‘Een reis van duizend kilometer begint met de eerste stap’

- Lao-Tse -

 

Het begint met vragen stellen

De beste manier om met Kaizen te beginnen is door jezelf eenvoudige vragen te stellen. Vragen waarop je zelf een antwoord kan geven. Een goed hulpmiddel is het vermijden van ‘Hoe …’ vragen. Dus geen vragen als: ‘Hoe word ik succesvol?’, of ‘Hoe word ik gezond?’

 

Stel de juiste Kaizen vragen voor je burn-out

Goede Kaizen vragen zijn kleine vragen. Droom gerust groot, maar breng de droom terug tot kleine vragen die je helpen kleine stappen te zetten. Vragen als: ‘Welke vorm van lichaamsbeweging kan ik vijf minuten volhouden?’, ‘Wat kan ik doen om elke avond mezelf beter voor te bereiden op de nacht?, ‘Wat is het eerste wat ik kan doen om…?’ of ‘Kan ik een paar minuten per dag besteden aan…?’

Vragen waarvan je niet blokkeert, maar die je aanzetten tot concrete haalbare oplossingen.

 

Neem de tijd voor een passend antwoord

Sommige vragen hebben wat tijd nodig voor een passend antwoord. Dat is niet erg. Blijf de vragen elke dag herhalen, liefst op een vast tijdstip. Maak de vraag zichtbaar, op de spiegel of je computer. En je zult merken dat er na een poosje vanzelf een antwoord komt dat bij je past.

 

Tijdens of vlak voor een burn-out kun je je ongelukkig voelen zonder een duidelijke aanwijsbare reden. Alles is teveel en lijkt wel de oorzaak te zijn van je gevoel. Dan is de vraag: ‘Welke kleine actie kan ik ondernemen om mijn gedachten te verzetten?’ is dan een goede Kaizen vraag.

 

Actie, daar gaat het om

Met vragen stellen alleen kom je er niet, je zult iets moeten doen. Elke dag 2 stuks fruit eten*, als je gezonder wilt gaan eten, is een goed voorbeeld van je burn-out aanpakken met Kaizen in actie. Wil je beter met stress omgaan, adem dan minimaal één keer per dag twee minuten langzaam in en uit.

Tip: Klik hier voor een ademhalingsoefening die je daarbij kan helpen.

 

Als goede stapjes bedenken niet lukt

Vind je het lastig om kleine stapjes te bedenken? Vraag dan aan je partner of aan een goede vriend om je daarbij te helpen.

 

Een continu proces

Kaizen is een proces dat nooit af is, het kan altijd beter. Dat betekent niet dat veranderingen eindeloos hoeven te duren. Door de stapjes klein en leuk te houden worden veranderingen plezierig en voelen ze niet als eindeloos.

 

Succes met jouw ‘kleine’ veranderingen bij je burn-out aanpakken met Kaizen