7 tips voor een betere concentratie

Honderdeneen dingen die om je aandacht vragen, geluiden op de achtergrond en dan gaat de telefoon ook nog. Het valt niet altijd mee om geconcentreerd te blijven. Maar je beter kunnen concentreren is wél te leren.

 

Plotseling staat een collega naast je en vraagt ‘Wat vind jij hiervan?’ De onverwachte vraag doet je verbaasd opkijken. Je hebt geen flauw idee waar de ander het over heeft. Bekend verschijnsel?

 

Geconcentreerd blijven op dat waar je mee bezig bent is niet altijd even makkelijk. Niemand kan continu scherp blijven, maar de een kan het beter dan de ander. Afhankelijk van de taak varieert dat van een paar minuten tot enkele uren.

 

Factoren die van invloed zijn op je concentratie

Naast gezonde leefstijl met voldoende slaap, lichaamsbeweging en gezond eten zijn er nog drie factoren die van invloed zijn op je vermogen om te concentreren:

 

  1. Enthousiasme: je volledige aandacht bij een potje tennis houden is makkelijker dan scherp blijven tijdens een oersaaie vergadering.
  2. Vaardigheid: hoe beter je ergens in bent, hoe makkelijker je je kunt concentreren. Topsporters zijn tijdens wedstrijden in een vorm van opperste concentratie. Dat is niet alleen te danken aan hun gedrevenheid, maar ook aan het feit dat ze hun sport goed beheersen.
  3. Afleiding: probeer je aandacht maar eens bij het werk te houden terwijl je collega’s naast je bureau staan te kletsen.

 

Concentratie is een vaardigheid: door oefening kunt je hier beter in worden.

 

Zeven tips om jezelf te trainen in een beter concentratie:

1. Maak een lijstje

Wanneer je druk bent kan er van alles door je heen schieten wat er nog allemaal gedaan moet worden en niet mag worden vergeten. Schrijf daarom alles op een lijstje met de dingen die je nog moet doen. Hierdoor hoef je er niet meer over na te denken. Houd dat lijstje bij de hand. Als je tijdens je werk nog iets bedenkt, schrijf het dan direct op.

 

2. Rek je spanningsboog op

De tijdsduur dat je je kunt concentreren is op te rekken. Kun je je hooguit tien minuten concentreren voordat je afhaakt? Werk dan een paar dagen lang volgens een strak schema met kleine tijdseenheden, bijvoorbeeld: tien minuten geconcentreerd werken, vijf minuten pauze. Rek de tijd vervolgens op tot twaalf minuten, een kwartier, enzovoorts.
Het is belangrijk dat je in de pauzes écht even iets anders doet. Loop bijvoorbeeld even rond als je de hele tijd hebt gezeten, of ga even naar buiten voor wat frisse lucht. Houd jezelf wel strikt aan de geplande tijden.

 

3. Gebruik de STOP-methode

Als je geconcentreerd aan het werk bent, dwalen je gedachten makkelijk af. ‘Wat zal ik in het weekend gaan doen? Hoe gaat het met die collega? Zal ik koffie gaan halen? Een effectieve manier om dit aan te pakken, is door iedere keer als je afdwaalt ‘stop’ tegen jezelf te zeggen en je gedachten rustig terug te brengen naar waar je mee bezig bent.

In het beging moet je jezelf misschien wel een paar keer per minuut tot de orde roepen. Maar naar mate je meer oefent, zal je merken dat dit steeds minder vaak nodig is en dat je je beter kunt concentreren.
Verspil geen energie aan het onderdrukken van afleidende gedachten – dat werkt als een bal die je onderwater wilt houden. Denk alleen aan het woordje ‘stop’ en ga weer rustig verder met je werk.

 

4. Let op details

Ben je tijdens gesprekken snel afgeleid? Concentreer je dan op de persoon als geheel waarmee je aan het praten bent. Dus niet alleen op wat je gesprekspartner zegt, maar ook op andere kenmerken: de kleding die hij aanheeft, de kleur van zijn ogen, de vorm van zijn gezicht. Hierdoor wordt het gemakkelijker om je hoofd bij het gesprek te houden.

Ook achter de computer kunt je deze techniek toepassen als je last hebt van achtergrondgeluiden. Focus op de vorm, de kleur van het beeldscherm, het zachte zoemen van het apparaat. Iedere keer dat je toch door je omgeving wordt afgeleid, breng je je gedachten terug en focus je weer op deze kenmerken om te concentreren. Dit werkt in principe bij allerlei vormen van achtergrondrumoer. Er zijn natuurlijk wel grenzen, je moet van goeden huize komen om door te werken terwijl je buurman met een klopboor in de muur staat te boren. 😉

 

5. Las een piekeruurtje in

Als het allemaal niet zo lekker loopt en de stress stijgt, is de kans groot dat je gaat piekeren. Dat gaat ten koste van je concentratie. Plan daarom dagelijks op een vast tijdstip een ‘piekeruurtje’ in. Dwalen je gedachten af tijdens je werk, spreek jezelf dan toe: piekeren mag straks weer. Schrijf je gedachten op, zodat het niet vergeet en hoofd weer vrij wordt gemaakt om rustig door te kunnen gaan met je werk.
Maak dat dagelijkse piekermoment ook vol, denk de hele tijd aan de dingen waarover je je zorgen maakt. Als je de tijd niet meer vol krijgt, kun je deze verkorten.

 

6. Activeer je brein

Concentreren veel is makkelijker als je actief bezig bent in plaats van passief participeren. Kunt je je aandacht niet bij een vergadering houden? Maak een mindmap tijdens de vergadering, een schematische weergave van wat wordt besproken. Je vat met behulp van tekst, figuren, lijnen en kleuren de boel samen. Ook in een een-op-een gesprek kunnen de woorden van gesprekspartner weleens het ene oor in, het andere oor uit gaan. Wat dan kan helpen om gefocust te blijven, is vragen stellen en af en toe het gesprek samenvatten.

 

7. Beloon jezelf

Het aloude sys­teem van belonen werkt: het heeft een sterk leereffect en verlengt de concentratiespanne. Stel jezelf dus iets in het vooruitzicht. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je iets leuks mag gaan doen als je de helft van je taak afhebt. Ga niet smokkelen: beloon jezelf pas als je écht het doel bereikt hebt dat je jezelf hebt gesteld.