Als er veel op je af komt en het gaat erop lijken dat je het niet meer onder controle hebt. Dan zou je kunnen denken: ‘was ik maar wat slimmer’, of: ‘wist ik maar beter hoe ik het allemaal kon oplossen’.  Om een burn-out te voorkomen is slimmer worden niet de oplossing. Inlevingsvermogen, vriendelijkheid en compassie, oftewel wijsheid, is veel belangrijker. Wijsheid overstijgt intelligentie.

Wil je direct naar de 6 tips om een burn-out te voorkomen met meer wijsheid, scrol dan 50% naar benden.

 

Wat is wijsheid

Een van de belangrijkste kenmerken van wijsheid is compassie. Wijsheid is de eigenschap om jezelf en de wereld om je heen te kunnen doorgronden en op een positieve manier naar jezelf, andere mensen en situaties te kunnen kijken: met sympathie en compassie.

 

Zelfcompassie staat op nummer één

Om een burn-out te voorkomen of er van te herstellen, staat zelfcompassie op nummer één. Zelfcompassie is onder meer accepteren dat je niet volmaakt bent. We hebben de neiging om steeds meer te willen.  Op je werk moet alles perfect gaan en je wilt niet ‘onder doen’ voor anderen. Met de kans dat je jezelf voorbijloopt steeds groter wordt en je uiteindelijk in een burn-out kan belanden. Zelfcompassie helpt je te relativeren en met gepaste afstand je werk, maar ook je privéleven, te accepteren zoals het is. Je bent vriendelijk en begripvol tegenover je fouten en gebreken.

 

De belangrijkste kenmerken van wijsheid

 

Het besef dat de wereld complex is

Zwart-wit denken, ook wel simplistisch denken genoemd, is het denken in goed en fout. Als je veel denkt in termen van goed en fout, zwart en wit, dus rechtlijnig en oordelend, is dat een obstakel op de weg naar wijsheid. De wereld is veel kleurrijker dan zwart en wit, en zit allesbehalve simplistisch in elkaar.

 

Blijf niet hangen in je emoties

Een ontevreden en emotionele manier van in het leven staan belemmert ook je wijsheid. Als je geen verantwoordelijkheid neemt voor je eigen leven. Maar in de slachtofferrol blijft zitten. Wie afwacht tot een ander hem gaat helpen zodat je verder kunt met je leven. Dan kun je ook nooit wijs worden.

Natuurlijk mag je op zijn tijd boos en verdrietig zijn. Maar daarin blijven hangen en de omstandigheden de schuld geven werkt niet. Je leert dan niet van je eigen ervaringen.

 

Erken dat er meerdere kanten aan elke situatie zijn

De vaardigheid hebben om zaken van meerdere kanten te kunnen bekijken is het derde onderdeel. Het vermogen om je in de ander te kunnen verplaatsen bevordert wijsheid. Wie in staat is om zich in anderen te verplaatsen, om een probleem of conflict ook vanuit andermans perspectief te zien en niet alleen vanuit het eigen perspectief, is op de goede weg.

 

Pijn en ongemak kunnen toelaten

Defensief gedrag is ook een obstakel op weg naar wijsheid. Het kan zich op vele manieren uiten maar de kern is het ego dat spreekt. Bij defensief gedrag bescherm je jezelf. Door bijvoorbeeld de schuld bij de ander te leggen of achteraf te zeggen dat je het toch niet wilde. Als je jezelf zo beschermd voor alles wat je verkeerd doet, leer je niets. Je gaat niet door de pijn van het leven heen. Pijn en ongemak toelaten is nodig om wijzer te worden.

 

Sta eens in de schoenen van een ander

Als je in een burn-out raakt is de kans aanwezig dat je de ‘andere partij’ als fout ziet. Het zou dan een goede wijsheidsoefening kunnen zijn om je heel precies voor te stellen hoe de ander op wie je boos bent, de situatie met jou beleeft. Probeer de situatie en wat er aan de hand is eens vanuit de ander te vertellen. De situatie open benaderen zonder oordeel en beseffen dat jouw perspectief een van de kanten van het verhaal is, heeft alles te maken met wijsheid.

 

Emoties eerst voelen en erkennen

Wijsheid betekent niet een leven zonder emoties. Van situaties kun je kwaad, verdrietig of gekwetst raken. Een wijs persoon gaat alleen niet direct over tot actie. Je kijkt eerst naar je eigen boosheid en accepteert dat die er mag zijn. Vervolgens denk je na over wat de beste oplossing voor alle betrokkenen is. Je gaat over tot handelen als de ergste emotie wat geluwd is.

 

Context en belangen in beeld krijgen

Bij wijsheid hoort ook het begrip naar anderen toe. Dat antwoorden er niet altijd direct zijn, en dat het oké is om daar even op te wachten. Zodat je de context en de belangen van alle betrokkenen goed in beeld kunt krijgen voor een passende reactie.

 

Verantwoordelijkheid bij de ander laten

Een wijs iemand weet ook de verantwoordelijkheid bij de ander te laten. Je weet dat niet alles te redden valt. Natuurlijk kun je wel samen zoeken naar een oplossing en de bijbehorende consequenties voorleggen en bespreken. Maar je probeert niet te redden wat niet te redden valt.

 

Afstand bewaren

Je mond houden als je anderen fouten ziet maken, ook dat hoort bij wijsheid. Als wijs persoon weet je dat niet alles beheersbaar is, en dat iedereen de kans moet krijgen van zijn eigen fouten te leren. In hun eigen tempo en op hun eigen moment. En dat zal iedereen op een andere manier doen.

 

6 tips om een burn-out te voorkomen met meer wijsheid

Voor een deel zul je wijsheid als latente eigenschap moeten hebben. Voor een ander deel kun je wijzer worden door de dingen die je meemaakt. Dit zijn helaas zaken die niet te sturen zijn. Wat je wel kunt doen is de wijsheid die in je zit meer tot uiting laten komen. Daar gaan deze 6 tips over:

 

Tips 1: Vertraag je leven

Neem de rust en de tijd om te leren van je ervaringen. Door rustiger en bewuster te leven heb je meer kans dat gebeurtenissen en ervaringen ook echt kunnen bezinken.

 

Tips 2: Doe minder

Schrap die dingen in je agenda die je eigenlijk toch niet zo leuk vindt.  Als je zorgt voor een betere match tussen wie je bent, je persoonlijkheid, en wat je meemaakt, zul je meer van het leven genieten. Daarmee leer je ook veel meer van het leven dan als je te veel dingen doet die 'de maatschappij’ van je verwacht.

 

Tip 3: Weet wat je drijfveren zijn

Als je jezelf beter te leert kennen en weet wat je drijfveren zijn, kun je keuzes maken die echt bij je passen.

 

Tips 4: Neem andere perspectieven in

Stap eens buiten je eigen kaders. Door om te gaan met mensen die niet tot je sociale kring behoren ontwikkel je een open mind. Stap regelmatig uit je gewoontes. Lees eens een andere krant. Leer mensen kennen die anders denken.

 

Tip 5: Doe aan mindfulness

Mindfulness of meditatie brengt de hectiek van het leven tot stilstand. Het leert je bewuster te leven en te kiezen.

Meer weten over mindfulness? Klik hier.

 

Tip 6: Ontwikkel mededogen

De laatste tip om meer wijsheid tot uiting te laten komen is het ontwikkelen van mededogen.  Door niet meteen te oordelen en je gedachten te onderzoeken op waarheid. Wees vriendelijk voor jezelf en anderen, ook tegen onbekenden.

 

Conclusie: voorkom een burn-out met meer wijsheid

Wijsheid is iets waarin je kan groeien en wat niet is over te dragen. Je zult zelf moeten ervaren, reflecteren en leren. Open staan voor nieuwe ervaringen is een belangrijke eigenschap die daarbij helpt. Om een burn-out te voorkomen of er van te herstellen, staat zelfcompassie op nummer één.