Merk je dat je veel negatieve gedachten hebt over jezelf. Functioneer je minder goed omdat je negatieve zelfbeeld je in de weg zit?

 

Met deze 3 tips krijg je een positiever zelfbeeld en ga je beter in je in je vel zitten:

1. Schrijf op wat is goed gegaan

Maak een positiviteitsdagboek. Schrijf dagelijks in een dagboek drie dingen op die je die dag goed gedaan hebt. Denk dan niet alleen aan grote dingen (het hele huis opgeruimd), maar juist ook aan de kleine dingen (een luisterend oor geweest voor een goede vriend). Je zult merken dat je hierdoor positiever naar jezelf gaat kijken.

 

2. Maak een lijst met goede eigenschappen

Maak eens een lijst met positieve eigenschappen die jij hebt. Mocht je het moeilijk vinden om deze zelf te bedenken dan kun je hier een lijsten vinden met positieve eigenschappen. Selecteer vervolgens die eigenschappen die je bij jezelf herkent en schrijf deze op. Geef deze lijst een prominente plek in je kamer, zodat je er vaak naar kunt kijken.

 

3. Vraag om feedback

Vraag eens aan een aantal belangrijke personen in je leven of ze op willen schrijven wat ze positief vinden aan jou. Neem er de tijd voor om dit te lezen en tot je door te laten dringen. Bewaar deze feedback goed en haal ze weer eens tevoorschijn wanneer je baalt van jezelf om zo te werken aan een positiever zelfbeeld.

 

Kernkwaliteiten en kernkwadranten voorbeelden lijst