Heb je behoefte om efficiënter en effectiever te werken omdat je je vermoeid, opgebrand en/of futloos voelt op je werk? Heb je het gevoel dat je continu achter de feiten aanhobbelt? En stel je jezelf regelmatig de vraagt ‘waarom doe ik wat ik doe’? Dan zou het zo maar kunnen zijn dat de manier waarop je doet wat je doet, jou in de weg staat. Stel jezelf eens de vraag ‘hoe pak ik de dingen aan en kan het misschien beter?’

 

Hier geeft ik je 18 tips om efficiënter en effectiever te werken. Met deze tips kun je beter presteren om zo een burn-out te voorkomen.

 

Zorg goed voor jezelf

Juist bij een hoge werkdruk is van groot belang om goed te eten, voldoende te slapen en te bewegen! Als je dat goed en voldoende doet kun je veel meer aan en voel je je bovendien beter. Deze gezonde gewoontes kunnen zelfs een burn-out en depressie voorkomen.

 

Bereid je voor op de volgende dag

We zijn vaak meer reactief dan proactief bezig. Door vooral bezig te zijn met reageren verliezen uit het oog wie en wat echt belangrijk is voor ons werk. Om dat te voorkomen is het effectiever om iedere dag, voordat je naar huis gaat, alvast de volgende dag voor te bereiden. Stel een lijstje op van drie taken die je de volgende dag af wilt ronden en ruim ook je bureau op voordat je weg gaat.

 

Wees met je aandacht in het hier en nu

Spijt hebben van het verleden en je zorgen over de toekomst kost veel onnodige energie. Blijf zoveel mogelijk in het heden, hou je aandacht bij vandaag. Bent je op het werk? Zorg dan dat je daadwerkelijk werkt. Zaken gaan altijd anders dan je had gepland en veranderingen komen en gaan, accepteer dat dit zo is. Maak je niet al te veel zorgen, maar ga aan de slag. Je ziet wel waar het schip strandt.

 

Geef je taken je volledige aandacht

Ongemerkt staan we vaak in de automatische piloot. We werken vaak in een snel tempo waarbij we nauwelijks nadenken over mogelijke kansen en andere invalshoeken. We volgen onze vastomlijnde formules en werken deze op de automatische piloot af. Door regelmatig een stapje terug te doen en al je taken je volledige aandacht te geven ontstaat er meer ruimte voor andere/effectievere beslissingen. Werkdruk gaat vaak ook ten koste van de relatie met je klanten, collega’s of brengen je eigen capaciteiten in de verdrukking.

 

Deel je werk op in kleine stukjes

De taak die voor je ligt lijkt zo immens dat u het overzicht verliest en in paniek begint te raken. Verdeel die enorme klus in kleinere deeltaken. Werk deze een voor een af.

 

Neem op tijd een time out

Soms voel je de woede al opborrelen, helemaal als je om komt in het werk. Als we onder druk staan kunnen we dingen zeggen die onze reputatie en carrière kunnen schaden. Als je weet wanneer je op ontploffen staat, neem dan een time out, voor je dingen doet of zegt waar je later spijt van krijgt.

 

Manage verwachtingen

Reageer snel op vragen van mensen. Leg uit wat je volgende stap zal zijn en houd de voortgang bij. Doe wat je belooft. Stel je eigen verwachtingen ook even bij. Vaak bepaalt je van tevoren hoe lang je aan een bepaalde taak mag werken, en vervolgens werkt je daar precies zo lang aan. Verkort die tijd. Wedden dat het sneller kan?

 

Werk vaker thuis

Van wie moet je altijd op kantoor zijn? Uit onderzoek blijkt dat het heel efficiënt kan zijn om thuis te werken. Waardoor je niet afgeleid wordt door collega’s. Ook de reistijd en eventuele files kun je zo vermijden en deze tijd beter benutten. Vooral als je een project af moet ronden waarbij al je aandacht is vereist, is af en toe thuis een goede optie.

 

Ken het verschil tussen dringend en belangrijk

Je kunt niet overal tegelijk mee bezig zijn. Maar hoe weet je wat het belangrijkst is? Stel jezelf de volgende vragen: wie en hoeveel mensen worden hierdoor beïnvloed? Wat is het belangrijkst op de korte en de lange termijn? Wat kan eventueel dringend worden en waarom? Wie gaat er het hardst klagen of de grootste problemen veroorzaken als je niet snel genoeg bent? Ken het verschil tussen dringend en belangrijk – en weet of de deadlines vast staan of flexibel zijn.

 

Sluit je af

Als je wordt onderbroken of wordt afgeleid wordt je uit je concentratie gehaald.  Elke keer dat het gebeurt maakt steeds moeilijker om weer je ritme te komen en je werk op tijd af te krijgen. Op deze momenten is het goed om je e-mail en telefoon even uitzetten. Bij je collega’s aangeven dat je niet gestoord wilt worden. Zodat je de volledige aandacht aan je taak kan geven.

 

Besteed je tijd aan wat belangrijk is

Kijk eens goed naar hoe je je tijd indeelt. Wat doet je en hoe doet je dat? Richt je je op je hele takenpakket of met name op wat je leuk vindt om te doen? Bent je niet te perfectionistisch? Geeft je alles een persoonlijk tintje? Kijk je elke dag wat je bereikt hebt? Besteed je je tijd wel echt aan de dingen die belangrijk zijn? Zo niet, laat vallen wat niet bijdraagt aan uw doelstellingen.

 

Creëer positieve momenten

Door eerst de moeilijkste klus aan te pakken, zit je daar niet de hele dag tegenaan te hikken. Het levert daarnaast een goed gevoel op en wat je de rest van de dag nog energie kan geven. Doe tussendoor ook iets dat je leuk vindt, en sluit je dag altijd af met iets positiefs of iets waar je trots op kunt zijn, zodat je met een goed gevoel naar huis gaat.

 

Taken uitbesteden

Door enthousiasme kunnen we teveel op ons bordje nemen. Maar op een gegeven moment is het genoeg. Besef wanneer je te veel werk hebt aangenomen waardoor je prestaties eronder gaan lijden. Bekijk wie er een of meer taken van je kan overnemen. Misschien is een uitzendkracht wel een optie? Zeg ook eens nee! Vooral bij taken die niet binnen je takenpakket vallen of waarvan je weet dat andere collega’s daar veel beter in zijn.

 

Weet waarom je iets doet

Je hebt het gevoel dat je er alleen voor staat. En je baalt ervan dat je collega’s elke dag op tijd ziet vertrekken terwijl jij alles op alles moet zetten om je werk af te krijgen. Het vreetenorm veel energie door hier teveel bij stil te blijven staan. Door je te richten op een positieve uitkomst van je werkzaamheden en niet na te denken over al die negatieve zaken hoe je meer energie over. Wees je bewust waarom je doet wat je doet en dat het de moeite waard is. Een optimisme houding brengt je veel verder, ook in moeilijke tijden zoals een reorganisatie!

 

Denk aan anderen

We zijn vaak zo met onze eigen problemen bezig dat we geen oog meer hebben voor wat er om ons heen gebeurt. Sta ook voor anderen klaar. Door ook te geven en niet alleen te nemen help je ook jezelf. Op die manier krijg je ook eerder hulp als je dat nodig hebt.

 

Gebruik vrijetijd om op te laden

Onze identiteit is vaak nauw verweven met ons werk. Waardoor we ons thuis druk kunnen maken om bezuinigen en collega’s, maar gebruik je vrije tijd om je op te laden en leuke dingen te doen.

 

Minder vergaderen

Met zijn alle op een lijn komen te staan is belangrijk, maar vergaderingen zijn daarvoor niet altijd even efficiënt voor. Beschouw vergaderingen meer als een laatste redmiddel.  Het is vaak veel effectiever is om eerst met iedere betrokkene afzonderlijk te praten om problemen te identificeren, ideeën te spuwen en een gedeelde basis voor een oplossing te vinden.

 

Weet wat je drijft

Iedere baan is zinloos zonder hoger doel. Als je geen zin meer hebt om je uit bed te komen en je werkt eigenlijk alleen nog voor het geld. Dan weet je dat het tijd is dat er iets moet veranderen. Kom erachter wat je drijft, kijk verder dan de sleur die erin geslopen is. Vind een hoger doel in wat je doet dan je periodieke inkomen. Waardeer daarnaast wat je wel hebt en grijp de kansen die zich voordoen.