POH-ggz

Je bent nu hier:

Praktijkondersteuning Huisarts Geestelijke Gezondheidszorg

POH-ggz staat voor Praktijkondersteuning Huisarts Geestelijke Gezondheidszorg. POH-ggz kan op verzoek van de huisarts een cliënt met psychische problemen (burn-out) zien om een beter beeld van de klacht te krijgen, de mogelijk nodige behandeling vast te stellen en verdere begeleiding te verlenen (in samenwerking met de huisarts).

 

De POH-ggz heeft als taak het signaleren, interveniëren en ondersteunen bij psychische problemen.

 

De werkzaamheden van de POH-ggz zijn gericht op het helder krijgen van de psychische aspecten van gezondheidsproblematiek, goede doorverwijzing en urgentiebepaling, kortdurende begeleiding en psycho-educatie.

 

De POH GGZ zit vaak bij de huisarts in het gebouw en dat maakt het aanbieden van laagdrempelige hulpverlening mogelijk.

Burn-out behandeling door huisarts en POH-ggz

Voor een burn-out behandeling kun je ook niet langer worden doorverwezen naar de basis of specialistische GGZ. De behandeling van een burn-out valt niet onder de vergoeding van de basisverzekering. Burn-out word gezien als een aanpassingsstoornis. De behandeling van een aanpassingsstoornis wordt vanaf 1 januari 2012 niet meer vergoed door de zorgverzekeraars. Een werkgerelateerde burn-out behandeling dient door de werkgever bekostigd te worden.

 

De huisarts en POH-ggz behandelen veel verschillende lichte psychische klachten, zoals een burn-out, zelf. Hiermee is de kwaliteit van je burn-out behandeling wel sterk afhankelijk van de behandelkwaliteiten- en mogelijkheden van je huisarts of zijn praktijkondersteuner GGZ.